Sivil toplum çalışanlarıyla politika yapıcıları biraraya getiren Şiddet İzleme Komitesi, dün Ankara’da sekizinci toplantısını gerçekleştirdi.
Komite, kadına ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için kamuya, kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine işbirliği yapmayı öneren ve rol ve görevleri tanımlayan 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin ardından 2007’de oluşturulmuştu.
Dün Ankara’da gerçekleşen sekizinci toplantıya Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ve tüm bakanlıklardan üst düzey temsilciler ve aralarında KAMER, Kadın Dernekleri Federasyonu, Hazal Kadın Derneği’nin de bulunduğu kadın örgütü temsilcileri ile üniversitelerin kadın araştırmaları merkezlerinden temsilciler katıldı.
Toplantıya katılan Nebahat Akkoç, bu toplantıların bakanlıklar ve sivil toplum örgütleri arasında bir koordinasyon oluşturmak ve alanda çalışanların taleplerini iletebilmesi için çok önemli olduğunu söylerken “Ancak bu sefer kadına yönelik şiddet konusunda sahada çalışan kadın örgütlerinin tamamının davet edilmediğini gördük. Kadın örgütlerinin bir kısmı, bu toplantılara katılmayı bırakmıştı ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın herkesi toplantıya davet etmesi gerekir. Katılıp katılmamak onların tercihi olmalı” diye konuştu.
Bu eleştirinin bakanlık yetkililerine iletildiğini söyleyen Akkoç, bundan sonraki toplantıya tüm örgütlerin davet edileceğini umduklarını ifade etti. Akkoç, toplantıda öne çıkan tartışma ve önerileri şöyle sıraladı:
* Şiddet izleme komitelerinin tüm illerde bir yansıması olmalı ve İl Komiteleri kurulmalı. Toplantıda ilettiğimiz bu talep, Başbakanlık Genelgesi’nin de bir gereği zaten.
* Kız çocuklarının okullaşma oranı giderek yükseldi. Ama devam takip işlemlerinin sıkı ele alınması gerekiyor. Elde edilen bu yüksek oranın kaybedilmemesi gerektiğini söyledik.
* Öldürülen kadınların yüzde 30’una yakınının şiddetten kurtulmak için harekete geçmiş kadınlar olduğuna dikkat çektik ve 6284 nolu yasa kapsamında geliştirilmesi gereken koruma tedbirlerinin arttırılması gerektiğini, yoksa kadınların öldürülme korkusuyla başvurmaktan vazgeçeceğini söyledik.
* Son olarak, bu genelgenin sadece kadınlara değil, çocuklara yönelik şiddeti önlemeyi de hedeflediğini hatırlattık. Çocuklara şiddet konusunda çalışan sivil toplum örgütlerinin de Komite toplantılarına katılımı çok önemli.
Kadın örgütleri Meclis bünyesinde de Komisyon istiyor
150 kadın ve LGBTİ örgütünü çatısı altında toplayan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine karşı Meclis bünyesinde bir Araştırma Komisyonu, bir de daimi bir İzleme Komisyonu kurulmasını talep ediyor.
3 Aralık 2014’te erkek şiddetiyle ilgili Meclis araştırması açılacağı ve 17 üyeden oluşan bir Meclis Komisyonu kurulacağına dair TBMM kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.
Karara ilişkin açıklama yapan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, araştırma komisyonunun şiddeti önlemek için tek başına yeterli olmayacağını söylerken, bu komisyona eşlik edecek daimi ve bağımsız bir izleme mekanizması oluşturulması gerektiğini belirtti.
Kadın örgütlerinin talebi, Meclis’te kurulması planlanan Araştırma Komisyonu’nun şeffaf yürütmesi, süreli değil sürekli olması ve Meclis dışından kadın örgütlerinin oluşturduğu bağımsız bir izleme komitesinin denetimine açık olması olarak özetlenebilir. (ÇT)