"Ülkenin yarısını kaplayan yangınların sorumluları hakkında birçok komplo teorisi üretildi ama esas önemli olan bundan sonra o alanların ne olacağı. Felaketle ilgili şu ana kadar ortaya çıkan tek kesin gerçekse hükümetin neo-liberal politikalarının, ormanları koruyamadığı."
Atina'da gazetecilik yapan Tasos Kostopulos, bianet'e Ağustos sonunda günlerce devam eden, 66 kişinin öldüğü orman yangınlarının özellikle turizm şirketlerinin rant elde etmek istediği bölgeleri etkilediğini, hükümetinse tartışmanın üzerini örtmeye çalıştığını aktardı.
BBC'nin haberine göre, aynı anda birçok bölgede çıkan yangınlarla ilgili soruşturma hala sürerken yetkililer yangınların ihmal sonucu çıktığını açıkladı. Uzmanlar kuraklık ve sıcak hava dalgalarının orman yangını riskini arttırdığını söylüyor.
Faaliyet yerine imaj çalışması
24 Ağustos'ta ülkenin güney batısında başlayan yangınlar yayıldı ve başkent Atina sınırına kadar geldi. Yangınla mücadeleye ordunun yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 20'den fazla ülke destek verdi.
Kostopulos, yangınları çıkaran sebepler ne olursa olsun, olayın sonuçları açısından duruma çok boyutlu bir biçimde bakmak gerektiğini söyledi. Gazetecinin vurguladığı birkaç başlık var:
- Yanan bölgelerde turizm şirketlerinin rant çıkarı var.
- İtfaiye teşkilatını eğitimli personelden yoksun bırakan ve böylesi bir felaketle baş etme kabiliyetini kısıtlayan neo-liberal politikalar. 4 binden fazla itfaiyeci kadrosu boş.
- Faaliyetini halkla ilişkiler ve propagandaya ayıran bir hükümet. Örneğin 26 Temmuz'da ülkenin yarısı yanıyorken Başbakan Kostas Karamanlis 246 yeni itfaiyecinin teşkilata katılış seremonisindeydi. Yeni itfaiyeciler, düzenlenen törende sanal orman yangını söndürme provası yaparken aynı anda Ahaia, Messinia, Kefalonya'daki yangınlara –resmi yazışmalara göre- ancak 30-40 itfaiyeci müdahale etmeye çalışıyordu.
"Terörle mücadele" söylemi
Kostopulos, hükümetin olayın üzerini örtmek için milliyetçilik üzerinden durumu saptırmaya çalıştığını belirtti.
"Aynı George Bush'un 11 Eylül sonrasında yaptığı gibi bir anda 'ülkenin saldırı altında olduğu', kaynağı belirsiz bir 'asimetrik tehdit'le karşı karşıya bulunduğu söylendi. Medya da bunu 'turizm endüstrisini sabote etmeye çalışan Türkler' olarak tercüme etti. Bir diğeri hükümetin Rusya'yla yaptığı enerji anlaşmalarından rahatsız olan Amerikan gizli servisinin işi olduğunu yazdı. Arnavutlar da şüpheliler arasında gösterildi."
Gazeteci, yükselen öğrenci muhalefetinden rahatsız olan Atina'nın sağ eğilimli belediye başkanı Nikitas Kaklamanis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani'ninse sorumluluğu "anarşistlere ve aşırı solculara" yüklemeye çalıştığını aktardı. Muhalefetteki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) bile suçlandı. Parti iddiaları reddetti.
"Tabii ki bu söylenenlerin hiçbir kanıtı yok ve hükümet yanlıları bile söylenenlere inanmıyor."(EÜ)