Yedi yaşındaki Pınar "Bugün 'Çocuk Hakları Günü değil' diyor, "Biz buraya gezmeye, oyun oynamaya geldik sadece."
Çocuk Hakları Günü'nde bianet İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nin santralİstanbul’daki şenliğindeydi. Çocuklara "Çocuk Hakları Günü"nü sorduk.
Eyüp çevresinden yaklaşık 120 öğrencinin katıldığı etkinlikte, eğlenceli atölyelerle çocuk haklarına dikkat çekildi. Çocuklar, resim, sanat, seramik, ritm, yaratıcı yazarlık, doğa ve çocuk haklarına ilişkin atölyelere katıldılar.
Şeyma Kadan (11): Yaşama, eğitim görme, beslenme haklarım var. Başka insanların benim fikirlerime saygı duymaları gerek. Bir çocuk olarak 18 yaşına kadar 'vazgeçilmez' haklara sahibim. Çocukların eşit olmalarını istiyorum. Temiz çevre istiyorum.
Fatma Yıldız (13): Eğitim hakkının kısıtlanamayacağını, kız çocuklarının okula gönderilmemesinin haksızlık olduğunu öğrendim. Keşke her toplumda çocuk hakları uygulansaydı. O zaman hayat daha hoş olurdu.
Pınar Çalı (7): (Çocuk Hakları Günü etkinliğine dair sorduğumuz soruya cevaben) Bugün Çocuk Hakları Günü değil. Bizi buraya öğretmenimiz getirdi. Şuradaki binada (atölyeleri kastediyor) gezdik, oynadık. Sonra buraya (kantin) getirdiler, yemek yedik. (Bugün Çocuk Hakları Günü olsaydı ne yapmak isterdin?) Gezmek ve oyun oynamak, çocukları oynatmak ve gezdirmek isterdim (Bugün Çocuk Hakları Günü olamaz mı?) Hayır, olamaz, öyle bir şey yok. Biz buraya gezmeye, oyun oynamaya geldik.
Sena Özer (11): 'Erkek Fatma' atölyesine gittim. Oyunlar oynadık, 'kadından patron olmaz' gibi. Bence kadından patron olur. Çünkü kızlar erkeklerden daha zeki. Çocuk Hakları Gününde güzel bir yaşam istiyorum. İnsanlar 'kötü' olmaya başladılar. İyi olsunlar. Yeşillik, güzellik olsun.
Melih Acar (10): Haklarımızın olmasını kutluyoruz. Çocuklar paraları olmasa bile okula gidebilirlermiş. İstemedikleri şeyleri yapmak zorunda değillermiş. Bazı babalar çocuklarını çalıştırmak istediklerinde çocuklar karşı çıkabilirmiş. Enerji oyunu oynamaktan hoşlanıyorum. Babam elektrikçi, onun yanında çalışırken öğrendim. Bilgisayar parçalarını söküp takabiliyorum. Ana kart bozulmuşsa onu da tamir ederim (!).
Furkan Kayıç (11): Bir çocuk sakat olduğu için aşağılanmamalı. 'Dış' değil, 'iç' görünüş önemli. Çocuk Hakları Sözleşmesi var. Ama sözleşme olmasa da çocuklara iyi davranılmalı. Çocuklara şiddet uyguluyorlar, bazı çocuklar okula gidemiyor. Ben böyle bir günde 'ne ev ne araba' sadece hayatın iyiye, doğruya gitmesini isterim.
Tuğba Nur Pehlivan (7): Çocuk Hakları Günü nasıl bir şey biliyor musun? Tıpkı bayram gibi bir şey.
Şeyma Nur Çetin (10): Çocuk hakkı demek öğrenmek, gezmek, koşmak, zıplamak, oynamak demek. Her şey benim hakkım. Eve gider gitmez aileme anlatacağım. Büyüyünce yazar olup insanların ne yapmaları gerektiğini yazacağım. (EZÖ)