Haberi tekzip edeceklerini belirten Durna, yasal zeminde haklarını arayacaklarını da söyledi.
"NDI, yasal bir sivil toplum kuruluşu"
Komitenin "Eğitim ve 6. Zirve Projesi"nin sponsorluğunu üstlenen NDI'ın, Türkiye'de devlet izniyle, yasal zeminde etkinlik gösteren bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Durna, "Sivil toplum kuruluşlarına yönelik, polisiye kaygılar taşıyan bu önyargılı yaklaşımı kınıyoruz" dedi.
Durna, "Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. Projelerimiz doğrultusunda ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantı kurmamız doğal. Hesap veremeyeceğimiz hiçbir şey, yanıtlayamayacağımız hiçbir soru yok" diye konuştu.
"TÜMİKOM'un 31 Mayıs-1 Haziran 2003'te ilk defa ulusal düzeyde merkezi bir organizasyona ulaştığı 6. Zirvesi'ni yaptığını" belirten Durna, NDI'a da bu etkinlikle ilgili bir proje sunduklarını ve ana sponsorluk aldıklarını söyledi.
"Etik ve ilkelerimize uymazsa, işbirliği yapmayız"
"NDI, ABD kökenli bir sivil toplum kuruluşu. Demokrasi konulu sivil toplum örgütlerine destek olmayı amaçlayan bir yapısı var. Türkiye'de bir temsilciliği var ve buradaki faaliyetlerini bu temsilcilik aracılığıyla sürdürüyor" diyen Durna, NDI'ın MİKOM'ların içişlerine karışma yetkisi olmadığını da vurguladı:
"İstanbul 1. Bölge MİKOM olarak diğer illerde gerçekleştireceğimiz eğitim zirvesi ve İstanbul'da toplanacak altıncı zirvemiz için bir proje hazırladık, NDI'dan maddi sponsorluk talep ettik. Ancak, NDI'ın 'projede şu olursa kabul ederiz' deme hakkı bile yoktu. Ancak 'evet, size sponsor oluruz' ya da 'hayır, sponsor olmayacağız' demeleri ihtimali vardı; ikincisi gerçekleşti."
Milletvekillerini İzleme Komiteleri'nin gönüllülük temeline dayanan inisiyatifler olduğunu ve öncelikli gelir kaynaklarının da gönüllüler olduğunu belirten Durna, "Gönüllüler, kendi ortak ekonomik güçlerini aşan durumlarda, dışarıdan gelecek yardımlaşma ve dayanışmaya açık olurlar ancak, bunun için ilke ve amaçlarında asla taviz vermezler" dedi.
Durna, "kendi güçlerini aşan işlerde amaçlarına ve ilkelerine uygun kaynak bulamazlarsa, projenin iptal edileceğinin, 'Amaç, Çalışma ve Etik İlkeleri' arasında yer aldığını" da vurguladı.
"İyi çalışan milletvekilleri için ücretsiz propagandistler"
TÜMİKOM'un 6. Zirvesinde, 44 ilde faaliyet gösteren MİKOM'ların ilk kez merkezi bir organizasyon, ulusal bir birliktelik oluşturduğunu belirten Durna, zirve sırasında Merkez Sekreterya seçildiğini, MİKOM'lar arasında amaç ve fikir birliği sağlandığını, ulusal bir örgütlenme oluşturulduğunu söyledi.
"İlk defa gönüllülük kavramını doldurduk" diyen Durna, TÜMİKOM'ların kuruluş amaçlarını, ilke ve hedeflerini de şöyle özetledi:
* TÜMİKOM, toplumsal yaşamda mütevazı yerleri olan, içinde her partiye oy vermiş seçmenlerin bulunduğu, farklılıklarını zenginlik olarak gören, demokrasi ve ülkesini karşılıksız sevmek konusunda uzlaşmış yurttaşlardan oluşan bir seçmen hareketidir.
* Biz TÜMİKOM gönüllüleri, çoğulcu, katılımcı, eşitlikçi ve paylaşımcı anlayış ve çalışma tarzlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) de oluşması için kendimizi görevli sayarız.
* Bizler, öncelikle siyasetin hukuksal zeminde yürütülmesini istiyoruz.
* Biz istiyoruz ki, TBMM, Türkiye'nin rengini dünya demokrasisine katsın. Ayrıca, seçen ve seçilen arasında, seçmenle milletvekili arasında olması gereken, olumlu etkileme ve etkilenmenin ortamının yaratılması için çalışıyoruz. Bu bir anlamda, seçmenin seçmen gibi, milletvekilinin milletvekili gibi çalışması için...
* Seçmenlerin verdiği oyun peşine düşmesi, o oyun hak edilip edilmediğini düşünmesi, kendisine vaat edileni unutmaması, kendisine vaat edilip yapılmayan şeyler için oyuyla hesap sorması, yapılanlar için oyuyla teşekkür etmesi lazım.
"Meclis Türkiye raporunu hazırlayacağız"
* Bundan sonra, Meclis Türkiye raporunu üretmeye çalışacağız. Önce hükümete yönelttiğimiz 10 sorunun yanıtını arayacağız.
* Yani hükümete, "Siyasi Partiler Yasası'nı demokratik hale getirip getirmeyeceğini; milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasını, seçim sisteminin demokratik düzeye ulaşmasını, milletvekillerinin kar amaçlı özel işlerini kayyuma devretmelerinı ve vekillikleri devam ettiği sürece gelir getirici başka bir iş yapmamalarını düzenleyecek, kendilerine yönelik maaş artışı ve iyileştirmelere karar vermelerini engelleyecek Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkartmak için çalışıp çalışmayacaklarını" soracağız.
* Ayrıca, "hükümetin çalışma, karar ve harcamalarını şeffaf hale getirecek yasayı çıkartıp çıkartmayacaklarını, milletvekilleri ve bakanların malvarlıklarını açıklamalarını zorunlu kılacak yasayı çıkartıp çıkartmayacaklarını" da öğrenmek isteyeceğiz.
* Yerelde çalışan arkadaşlar da, bölgelerinde çalışan milletvekillerinin çalışmalarını raporlayacaklar.
* Bunun dışında, milletvekilleri ile seçmenleri bir araya getirmeyi, ortak fikir üretmelerini sağlayacak projeler gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bu, kurumsal olarak da, tek tek milletvekilleriyle de gerçekleşebilir. Vatandaşa ulaşmak isteyen tüm milletvekillerine açık olacağız.
Milletvekillerinden tepkiler
* Çalışmalarımız için bilgi kaynağımız, Meclis'in ta kendisi. Resmi Meclis tutanaklarının, milletvekillerinin itiraz süresi bittikten sonraki veri olarak kabul ediyoruz.
* Raporlarımızı bir hafta önceden milletvekillerine gönderip, itirazları ya da haksız buldukları konular varsa, bunu basın önünde yapmalarını istiyoruz. Milletvekillerini, basın toplantılarımıza çağırıyoruz.
* Tüm çalışma ve faaliyetlerinin tüm kişi ve kurumlara açık olduğunu vurgulayan Durna, "Biz bir seçmen hareketiyiz" diye vurguladı ve ekledi: "Bu tür haksızlıklara her zaman tanık olacağımızı biliyoruz ama, bu bizi demokrasi mücadelemizden hiçbir zaman geriye düşürmeyecektir." (BB/NK)