Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, işaret dilinin ilköğretim müfredatına zorunlu ders olarak konulması için kanun teklifi verdi.
Nazlıaka, resmi verilere göre Türkiye’de 3,5 milyon işitme engelli olduğu ifade edilse de sivil toplum örgütlerinin bu sayının 4 milyon 200 bin olduğunu ifade ettiğini aktardı.
Kanun teklifinin gerekçesinde Nazlıaka, işitme engellilerinin toplumun büyük bir kısmı ile iletişim kuramadığını bakkalda, pazarda, eczanede, toplu taşım araçlarında; kısaca hayatın her alanında iletişimsizlik yaşadığını belirtti.
Teklifte, işitme engellilerin kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları hizmetlerde de aynı zorluğu yaşadığını, işitme engelli bir hastanın doktora kendisini ifade etmekte yaşadığı sorunun, bir kamu hizmetini alamamanın çok ötesinde insani bir sorun olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN - DİZİLERİN GÖZÜ KULAĞI ONLAR
"Bu sadece dil eğitimi değil"
Nazlıaka, teklifte işaret diline sadece bir dil eğitimi olarak değil, engellilere bakış açısını olumlu yönde değiştirecek bir eğitim olarak bakılması gerektiğini belirtti.
“İşitme engelli olmayan vatandaşların işaret dilinin en azından temelini bilmesi hem işitme engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştıracak hem de onların topluma entegrelerini hızlandıracaktır.
"Çocukluk çağında öğretilenler bireylerin yaşamlarını şekillendirir. Bu nedenle bu eğitime sadece dil eğitimi olarak bakmamak gerek. Bu eğitim gelecek nesillerin, toplumun engelli vatandaşlarımıza bakış acısını olumlu yönde etkileyecektir.
“Herkes bu dili öğrensin. Ama tercümanlığı ve eğitmenliği sadece bu işin uzmanı olan kişiler yapsın. Aksi takdirde yanlış tercümanlık nedeniyle adli bir vaka da suçsuz olmayan bir işitme engelli suçlu konumuna bile düşebilir." (NV)