"Şehrime Ulaşamadan Bitirirken Yolumu... Nazım ve Vera, Moskova'dan İstanbul'a" sergisinin küratörü M. Melih Gümüş, şair Nazım Hikmet'in İstanbul'da ilk kez sergilenen eşyalarının şehre geliş öyküsünü şöyle anlatıyor:
"Sergiyle Nazım'ın Moskova’daki son yıllarının dünyasını, ustanın ‘hasret gittiği’ İstanbul’da, İstanbullularla buluşturmaya çalıştık. Sergide Vera’nın kullandığı, Nazım’ın etkisini taşıyan bazı giysiler de yer alıyor. O eşyalar ki, ak yakalı kara paltodaki 'kocaman sedef düğmeler' gibi Nazım'ın sanatının da içine girmişti."
Gümüş, sergiyi hazırlarken ilke olarak Nazım ve eşi Vera Tulyakova'nın birlikte yaşadığı evde bulunan eşya ve belgelerin sergilenmesini tercih ettiklerini vurguluyor.
Nazım'ın giysilerini Nazım'sız görmek...
19 Ocak-22 Mart arasında Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu'nda gezilebilecek olan sergiden çıktıkları sırada bianet'in konuştuğu ziyaretçiler "Nazım'ı görmüş kadar olduk" dedi, heyecanlandıklarını ifade etti.
Vera'nın kızı Anna Stepanova'ysa eşyaların annesi için anlamını şöyle aktarıyor:
"Vera, Nazım Hikmet’in kişisel eşyalarını da sakladı. Onların durduğu bavulu çok ender açardı. Yıllar geçse de annemin özlemi hiç azalmadı, Nazım Hikmet’in giysilerini, Nazım’sız görmek hep acı verdi ona."
Sergiden...
Vera'nın beyaz ayakkabısı, Vera ve Nazım'ın ayakkabıyla ilgili anlatımlarıyla sergileniyor. Vera ayakkabının alındığı günle ilgili şunları yazıyor:
"Eski yılın son sabahı Champs Elyées'den geçerken küçük bir mağazaya girmeye zorladın beni. Belli ki milyonlerler için bir dükkandı. Aradan bir dakika geçmişti ki ayaklarımın dibinde altın yaldızlı iplerle örülmüş eşi benzeri olmayan güzellikte bir çift açık ayakkabı duruyordu. Çılgınlıktı bu!"
Nazım:
"Aragon bir dizi şiirimi aldı, yayınlayacak yakında ve ben de sonunda sana güzel bir hediye alabiliyorum. Bizim Pierre Courtade gerçekten doğru söylüyor! İnsan sevdiği kadınla Paris'teyken başka hiçbir yerde olmadığı kadar zengin olmak istiyor. Burada senin için yaratılmış o kadar çok şey var ki..."
Ziyaretçiler ne diyor?
Semih Polat: Nazım'ın benim için anlamı kelimelerle ifade edilebilir mi! Nazımla büyüdük biz. Eşyalara bakınca Nazım'ı görmüş gibi oldum.
Tabita Toparlak: Nazım'la aynı ideolojiyi paylaştığımız için kendimi yakın hissediyorum. Onun resimlerini görmek bile bana mutluluk verirken giysilerini, eşyalarını görmek...
Gözde Tüzer: Nazım ülkesini çok seven insanlardan biriydi. Moskova'da ölmesi bu yüzden çok acı verici. Sevdiği şehirden, sevdiği insanlardan kopması çok acı... Böyle olmamalıydı.
Mahmut Kırgın: Dünyaca ünlü bir şairimizin sürgünde yaşaması, yıllarca hapis yatması beni çok etkiliyor. İlk defa Nazım'la ilgili bir sergiye geliyorum. Muhteşem... (GG/TK)
"Şehrime Ulaşamadan Bitirirken Yolumu... Nazım ve Vera, Moskova'dan İstanbul'a"
Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, Beyoğlu
19 Ocak - 22 Mart 2008
Açık olduğu saatler:
Hafta içi 10:00 – 19:00
Cts. 10:00-18:00 / Pz. 13:00 – 18:00