İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği(İKKB) Başkanı Nazan Moroğlu 4 Ekim 1926’da Medeni Kanun’un kabul edildiğini hatırlattı ve basına açıklama gönderdi.
“Kadın Bakanlığı yeniden kurulmalı”
Moroğlu’nun açıklaması özetle şöyle:
“4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun’un 96. yılında, laik hukuk devletimiz için, tüm yurttaşlar için ve özellikle kadınlar için önemine ve değerine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.
"Ne yazık ki günümüzde, Medeni Kanun’un yok sayılmasına yol açan söylemlere ve bu yolda yasalarda yapılmak istenen ve yapılan değişikliklere tanık oluyoruz. Örneğin;
– Nüfus Hizmetleri Kanunu 19 Ekim 2017’de yapılan değişiklikle “müftülere resmi nikah yetkisi” verilmiş ve Medeni Kanun’la sağlanmış olan hukuk birliği ve laiklik ilkesi ihlal edilmiştir.
– Son dönemde Medeni Kanun’un 175 ve 176. maddelerinde yer alan yoksulluk nafakası hükmünün kaldırılması gündeme taşınmıştır. Oysa boşanan her iki taraf da yasada düzenlenen koşullarla nafaka talep edebilir, yasaya göre erkek tarafın nafaka alması önünde bir engel yoktur. Uygulamada genellikle boşanan kadının nafaka talep eden taraf olmasının nedeni, ülkemizde kadının eğitim ve ekonomik durumundan, toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorununun çözülmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Çocuk için ödenen “iştirak nafakası” da tartışmaya açılmıştır.
–Adalet Bakanlığı’nca, Arabuluculuk Kanunu’nda arabuluculuğun İHTİYARİ olduğu belirtilmesine rağmen, “Aile Hukukunda zorunlu Arabuluculuk” uygulamaya konulmak istenmektedir. Bunun ailede ve toplumda ve özellikle kadınlar açısından yol açacağı sakıncalara ve mağduriyete dikkat çekmek isteriz. Bu yanlışlardan dönülmelidir.
– 2011 yılında Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı kaldırılmıştır. Kadınların çok yönlü sorunlarına çözüm getirilmesi için Kadın Bakanlığı yeniden kurulmalıdır.
"İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, kadınları ve laik Cumhuriyetimizi savunan herkesi bir kez daha Medeni Kanunumuza sahip çıkmaya çağırıyoruz."
Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) da Medeni Kanun'un önemine dikakt çeken açıklamalar yapıyor.
İKKB- Kadın Araştırmaları Derneği; İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi; Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu; Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği; Kadın Haklarını Koruma Derneği; TSKF Boğaziçi Şb.; Notre Dame De Sion’lular Derneği; Üniversiteliler Eğitim ve Kültür Vakfı; Çağdaş Anneler Derneği; Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği İstanbul Şb.; KA-DER Kadıköy; FlorenceNightingaleHemş. Yüksek Okulu Mez. Der.; Türkiye Yardım Sevenler Derneği Beyoğlu Şubesi; Çocuk Gelinlere Son Grubu (ÇGSG); Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV); Kadın ve Mücadele Derneği İstanbul Şb.; İstanbul’u Sevenler Derneği; İstanbul Dayanışma Platformu; CHP İl Kadın Kolları; Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi; Beşiktaş Kent Konseyi Kadın Meclisi; Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisi.
(EMK)