Ayrımcılığa Karşı Kadının Hakları Derneği (AKDER), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin (MAZULMDER) düzenlediği mitinge iki bine yakın kişi katıldı.
bianet'e görüşlerini açıklayanlar arasında mitinge katılımın düşük olduğu, İslam dinine karşı bir savaş açıldığı düşüncesinin fazla öne çıktığını düşünenler de vardı.
Çoğu aileleriyle mitinge gelen kadınlar başörtüleri üzerlerine bağladıkları NATO'ya ve savaşa hayır bantlarıyla ön sıralarda yer aldılar. ABD ve İsrail'e karşı yuhalamalar, kürsüden yapılan mitingin gerçekleri ortaya çıkarma amacıyla yapıldığı sözleriyle engellendi. Kalabalık sık sık tekbir getirdi, "Katil ABD işbirlikçi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) sloganları" da duyuldu.
Irak'taki işkenceler tüm kadınlara karşı
Saadet Partisi'nin (SP) yanı sıra Emeğin Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü de mitinge destek verdi. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Irak hapishanelerinde kadınlara yapılan işkence ve tecavüzlerin tüm kadınlara yapıldığını, bu kadınlar bırakılmadıkça Bush'u Türkiye'ye getirmeyeceklerini söyledi.
Mitinge katılanlara Irak'ta yaşananlar ve NATO zirvesine karşı Cuma namazına ve 27 Haziran'daki ortak eyleme katılım çağrısı yapıldı.
"Emperyalizm yenilecek, İslami Direniş Kazanacak", "Yaşasın Küresel İntifada" yazılı dövizlerin yanı sıra NATO ve Savaş karşıtı İngilizce pankart ve dövizler, Ebu Garib hapishanesindeki işkencelerin fotoğrafları taşındı.
Mitingde konuşan ÖZGÜR-DER Genel Başkanı Hülya Şekerci NATO karşıtlarının sayıları az olsa bile kan ve gözyaşı yerine insanlığın mutluluğu için çalıştığını bu nedenle daha üstün olduklarını söyledi.
Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ise, mitindekileri ABD'nin yeni bir dünya savaşı başlatmak ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Arap halkları üzerinde kurduğu sultanlığa benzer bir rol üstlenmek istediğini söyledi.
Dilipak, insanca, barış ve adaletin hakim olduğu ve herkesin inançlarını özgürce savunduğu bir dünya için cihat çağrısı yaptı.
Grup Genç ve Grup Yürüyüş'ün şarkı söylediği etkinlikte ABD ve İsrail düşman olarak tanımlandı ve Müslümanlar şeytan taşlamaya çağırıldı. Yapılan konuşmalarda İslam dinin anti-emperyalist bir yapıda olduğu savunuldu.
"Müslümanlar ve solcular ortaklaşmalı"
Mitinge katılanlar bianet'e NATO ve Irak'taki gelişmeler konusunda görüşlerini aktardı:
Ayşe Kara (42), ev kadını: Irak'taki halkı desteklemek için mahallemde oturan kadınlarla ve Özgür-Der'le mitinge geldim. Müslümanlara karşı yapılan zulüme karşı kadınların seslerini çıkarmalı. Evde ise kadınların durumu aynı tabi, değişşecek gibi de görünmüyor. Yine de kadınların bu şekilde aktif olması iyi. Bush'a karşı olduğum için buraya geldim. Emperyalizm ve NATO'yu duydum ama ne olduğunu tam bilmiyorum.
Hatice Üçay (16), öğrenci: Bugün Irak'takilere yapılanların yarın aynısı bize de yapılabilir. Müslümanların yaşananlara sessiz kalmaması gerekiyor. ABD Ortadoğu'da gücünü göstermek ve petrol çıkarları için savaş çıkarıyor. Yapılan tüm haksızlıklara karşı çıkmak gerekiyor, mitinge gelerek tepkimi dile getirmek istedim.
Mustafa Şahin (28), muhasebeci: Zulmün rengi ve dini yok. Mazlumların yanında taraf olmalıyız. Nasıl Vietnam'da yaşananlara büyük bir tepki verildi Irak'taki işgale karşı çıkmalıyız. Ancak 1968'de Müslümanların solcu ve muhalif kesimlere bastırmak için kullanılmasına karşı bugün bir özeleştiri veriliyor.
Aysun Gençtürk (30), tekstil işçisi: Sadece Irak'ta yapılanlara karşı sadece ABD'ye karşı çıkmak yanlış. Bush, Blair ve Şaron'un politikalarına karşı olmak gerekiyor. Irak'ta ve Filistin'de ezilenler Müslümanlar ama, ama ezilmenin dini olmaz. Allah böyle bir ayrım hakkını bize vermez. Ezilen her kim olursa benzer şekilde tepkimizi dile getirmeyiz.
"Türkiye Ortadoğu'ya model olamaz"
Cemal Balıbey (44), mühendis: NATO'nun dünyanın jandarması olmasına, ABD'ye karşı halkların yalnız olmadığını göstermek için ailemle mitinge geldim. Eşim ve çocuklarım da ABD ve NATO'ya karşı benle aynı şeyleri düşünüyor. Mitingdeki konuşmalar derneklerin kendi tabanlarına yönelik, katılımı ise çok az buldum.
Türkiye genelinde NATO'nun ne anlama geldiğini çok az kişi biliyor. Irak'ta yaşananlara karşı çıkan halk olanları televizyondan izlemeyi tercih ediyor. Hükümetlerin Irak'ta yaşananlara karşı çıkamaz, devletin güçlerinin bunu istemesi lazım. Tabii ki halkın bir tepki geliştirmesi de önemli.
Bugün Müslümanlar da emperyalizme karşı aynı saflarda yer alıyorlar. Başka bir dünya mümkün ama ortak noktaları bularak hareket etmek gerekiyor. Türkiye'nin Ortadoğu'da bir model olacağını düşünmüyoruz, Ne İran'daki gibi katı bir devlet şekli , ne de Türkiye'deki gibi devletin müdahalesinde bir laiklik model olabilir. Eşitlikçi ve özgürlükçü bir devlet yapısı ise savunulmuyor.
"Mitinge katılım az"
Betül Alpsoy (18), öğrenci: Bush'un Irak'taki politikaları ve BOP olarak adlandırdığı planı istemediğim için buradayım. Irak'ta yapılanlar Müslümanlardan önce insanlığa yapılmıştır. ABD'ye de bu şekilde karşı çıkmak gerekiyor.
Elif Uçar (20), öğrenci: 80 sonrası kuşağın çevresinde yaşanan haksızlıklara karşı tepkisi çok az. Mitinge katılımı da az buldum. Mitingin ortak düşüncesi savaş karşıtlığı olmalı, evrensel bir düşünceyle insanlık ön plana çıkarılmalı. Hükümetin NATO'ya karşı sesini yükseltmesi gerekiyor ama pek karşıymış gibi görünmüyorlar.
Mücahit Dündar (24), öğrenci: Afganistan, Filistin ve Irak'taki işgale bakınca hep Müslümanların hedef alındığını görüyoruz. İslam ideolojisine karşı taaruzlar yapılıyor. Buna karşı Müslümanların teşkilatlanması lazım. İslam Konferansı Örgütü'nü önemli görüyorum. Hükümetin Irak'taki işgale karşı yapabileceği bir şey yok. Ancak İKÖ'nün başına bir Türk'ün getirilmesi çok iyi.
ABD karşısında düzenli bir savaş yürütmenin imkanı yok. ABD'nin sivilleri öldürmesine karşı intihar saldırıları yapılıyor.(ÖG/BB)