* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Stockholm
Haberin İngilizcesi için tıklayın
30 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 14 üye ülke ve 18 Mayıs'ta NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya'nın katılımı ile dün (5 Haziran) Baltık Denizi'nde bir tatbikat başlattı.
Baltık Operasyonları 2022 (BALTOPS 22) isimli yıllık tatbikata ilişkin yazılı bir açıklama yapan NATO, tatbikata 7 binin üzerinde denizci, havacı ve deniz piyadesi, 75 uçak ve 45 geminin katılacağını duyurdu.
1972 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bu yıl 51'incisi düzenlenen askeri tatbikat kapsamında savaş gemileri 4 Haziran'da İsveç'in başkenti Stockholm'de demir attı. İsveç'te başlayan tatbikat iki hafta sonra Almanya'nın kuzeyindeki Kiel kentinde 17 Haziran'da sona erecek.
İsveç ve Finlandiya'nın tatbikata katılımına atıfta bulunan NATO, tatbikatla ilgili açıklamasında özetle şu ifadeleri kullandı:
"Hem İsveç hem Finlandiya'nın katılımıyla birlikte NATO öngörülemez bir dünyada ortak güç direncini ve kuvvetini İttifaka katılmaya aday iki ülkenin ortak çabası ile birlikte geliştirme fırsatı yakalıyor."
Stockholm'de basın toplantısı
Bu bağlamda tatbikatın başlamasında bir gün önce Stockholm'de bulunan ABD savaş gemisi "USS Kearsarge"ı ziyaret eden İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile gemiyi gezdikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
"Son günlerde olup bitenlere yeni soğuk savaş ya da yeni bir demir perde diyebiliriz" diyen Hultqvist, özetle şöyle konuştu:
"Bunu otoriter devletlerle demokratik Avrupa arasındaki çatışma olarak da ele alabiliriz. Bugün Stockholm'de toplanan gemiler üzerinden NATO ülkeleri, bölgemizin güvenliğinin önemi hakkında sinyaller veriyor."
ABD Genelkurmay Başkanı Milley ise İsveç'in NATO üyeliğinin askeri ve stratejik açıdan önemli olduğunu belirtti. Milley, İsveç Kara Kuvvetlerinin tam istenen seviyede bulunmasa da yüksek sınıf hava kuvvetlerine, modern teknik ekipmana, güçlü donanmaya sahip olduğunu kaydetti.
Tatbikata katılan ülkeler
Donanmasının 500. yılını kutlayan İsveç'in ev sahipliği yapacağı tatbikata, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 14 NATO ülkesi katılıyor.
Buna göre, katılımcı ülkeler arasında Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İsveç, İngiltere ve ABD yer alıyor.
Türkiye'nin 'İsveç ve Finlandiya' itirazları
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapıp yapmayacakları merak konusu olan Finlandiya ve İsveç, "süreci el ele yürütmeye" karar vererek 18 Mayıs'ta NATO üyeliğine başvurdu.
30 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) genişlemesiyle ilgili kararların üyelerin oybirliğiyle alınması gerekiyor.
Fakat Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili ilk defa 13 Mayıs'ta bir açıklama yaparak İsveç ve Finlandiya'nın muhtemel NATO üyelik başvurusu konusunda "olumlu bir düşünce içinde" olmadıklarını açıklamış, iki ülke için "terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye'nin itirazları karşısında İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye heyeti ile 25 Mayıs'ta Ankara'da istişarelerde bulundu.
Heyetin başkanlığını yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle yaptığı görüşmenin ardından medyaya yaptığı açıklamada "Türkiye'nin güvenlik kaygılarının, somut adımlarla belli bir takvim çerçevesinde karşılanmadığı takdirde, sürecin ilerleyemeyeceğine dair mesajımızı çok net bir şekilde ifade ettik" dedi.
İsveç'in Expressen gazetesi, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliğine "Evet" demek için beş temel talepte bulunduğunu hatırlatıyor: "Teröre siyasi desteğe son verilmesi; terörü finanse eden kaynakların ortadan kaldırılması; PKK ve PYD'ye silah desteğinin durdurulması; Türkiye'ye yönelik ambargo ve yaptırımların kaldırılması; teröre karşı küresel işbirliği." (SD)