NATO üyesi ülkelerin liderleriyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Romanya'nın başkenti Bükreş'te, NATO-Rusya konseyinde bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, görüşmelerin samimi geçtiğini; ancak önemli bir ilerleme sağlanamadığını açıkladı.
Rusya'nın, NATO zirvesinin başlıca gündem maddelerinden olan genişleme ve füze kalkanı projesi konularında itirazları bulunuyor.
Nato'nun genişlemesi
Zirvede Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanı George W. Bush'un tüm ısrarlarına karşın Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliğine yeşil ışık yakılmamış; fakat Genel Sekreter Scheffer bu iki ülkenin örgüte ileride üye olacağına inandığını ifade etmişti.
Rusya bir zamanlar Sovyetler Birliği üyesi olan bu iki ülkenin NATO'ya katılmasına karşı çıkıyor. bianet'e konuşan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hasgüler, konuyla ilgili olarak Putin'in Ukrayna'yı nükleer füzelerini Kiev'e çevirmekle, Gürcistan'ı da Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığına destek vermekle tehdit ettiğini söylemişti.
Füze kalkanı projesi
Rusya NATO zirvesinden onay alan füze kalkanı projesinin Doğu Avrupa ayağına da itiraz ediyor. Proje Polonya'da 10 füze bataryası, Çek Cumhuriyeti'nde de bir radar sistemi konuşlandırılması öngörüyor.
Rusya bu girişimin kendisini hedef aldığını ve ulusal güvenliğinin tehlikeye düşeceğini iddia ediyor. Görüşmelerde Rusya'ya füze savunma sistemine dahil olması önerisinin sunulduğu da bildirildi.
Afganistan'daki NATO güçlerine sivil nakliye izni
Öte yandan bugünkü görüşmelerde Afganistan'daki NATO güçlerine giden sivil nakliye araçlarının Rusya toprağından geçmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Fakat anlaşma NATO'nun talep ettiği silahlı birliklerin taşınmasına ve hava geçişlerine yönelik izni içermiyor. (KM/GG)
* Bu haberi BBC News ve NTVMSNBC'den derledik.