Genelkurmay Başkanlığı Türkiye'nin patriot talebinin NATO tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, 27 Kasım'da Türkiye'nin NATO müttefikleriyle birlikte oluşturacağı heyetin patriot hava ve füze savunma sistemlerinin konuşlandırılabileceği mevzi için keşiflerine başlayacağı da belirtildi.
Açıklamada, füze sisteminin "sadece Suriye'den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı, tamamen savunma amaçlı bir tedbir" olduğu vurgulandı ve "uçuşa yasak bölge uygulaması veya taarruzi bir harekât için kullanılması söz konusu değildir" ifadesi yer aldı.
Genelkurmay'ın internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye'ye gelecek yabancı askerlere de değinildi. Bu askerlerin NATO Daimi Hava Savunma Planı'na uygun olarak görevlendirilmelerinin sağlanacağı yazıldı.
Açıklamaya göre, yerleştirilecek füze sistemlerinin yeri, sistemlerin miktarı, Türkiye'ye gelecek personel sayısı ve kalma süresi keşif faaliyetleri sonucunda kararlaştırılacak.
Komuta kontrolü ve angajman kurallarına ilişkin çalışmalar ise NATO çerçevesinde sürdürülüyor.
Tartışmalı talep
Patriot füzeleri üzerinden yapılan tartışma Türkiye'de polemiklere ve kafa karışıklığına neden olmuştu.
Reuters haber ajansı Türkiye'nin NATO'dan patriot füze sistemleri istediğini öne sürmüş, Başbakan Erdoğan ise böyle bir şeyden haberi olmadığını söyleyerek haberi yalanlamıştı.
Ancak hemen arkasından Ahmet Davutoğlu'nun bu ihtimalin değerlendirildiği beyanı gelmiş, ertesi gün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriye'de kimyasal silahlar olduğunu belirterek bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunu vurgulamıştı.
Sonunda 22 Kasım'da NATO'ya resmen başvurulduğu açıklandı.
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de dün, füzelerin yerleştirmesinin bölgesel savaşa neden olacağı uyarısında bulundu. (YY)
Genelkurmay açıklamasının tam metni için tıklayınız.