* Fotoğraf: Ali Atmaca / Anadolu Ajansı (AA)
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü İstanbul'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
Anadolu Ajansı'ndan (AA) Muhammet Tarhan ve Nazlı Yüzbaşıoğlu'nun sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş ve Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya üyelik süreçlerine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Stoltenberg, NATO üyeleri arasında "savaşın uzamasını, böylece Rusya'nın yıpranmasını arzu edenler" olup olamayacağına ilişkin soruya verdiği cevapta, bunun Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başka bir ülkeyi işgal ederek başlattığı bir "taarruz savaşı" olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - "NATO hiçbir zaman dünyaya güvenlik getirmedi"
Stoltenberg, savaşa ilişkin özetle şu değerlendirmede bulundu:
"Müzakere olasılığı askeri desteğe bağlı"
"Elbette Ukrayna, Rusya'nın bu saldırılarla ele geçirdiği topraklarını yeniden almak için kendini savunma hakkına sahip. Şunu anlamalıyız ki bu savaşı Putin başlattı. Onun tercihiydi ve bu savaşı isterse yarın bitirebilir.
"Elbette, bu savaşın bir aşamada müzakere masasında sona ereceğine inanıyorum ancak Ukrayna'nın müzakere masasında neler başarabileceğinin kesinlikle savaş alanındaki güce bağlı olduğunu da biliyoruz.
"Dolayısıyla Ukrayna'nın bağımsız bir ulus olarak hüküm sürmesini istiyorsak ülkenin elini güçlendirmek ve Ukrayna için kabul edilebilir bir sonuç veya müzakere olasılığını en üst düzeye çıkarmak için Ukrayna'ya askeri destek sağlamamız gerekiyor.
Nükleer savaş tehlikesi
"Rusya'dan gördüğümüz, pervasızca tehlikeli nükleer retoriktir. Rusya, bir nükleer savaşın kazananının olmayacağını, asla savaşılmaması gerektiğini ve Rusya için ciddi sonuçları olacağını anlamalıdır.
"Dolayısıyla nükleer silahların herhangi bir şekilde kullanılması, Rusya'nın olmasını kesinlikle engellemesi gereken bir şeydir.
"Herhangi bir nükleer silah kullanma olasılığı halen düşük ama aynı zamanda sonuçlar da çok büyük ve yıkıcı. Bu yüzden riski ciddiye almamız gerekiyor. Rusya'nın yaptıklarını yakından takip etmemizin nedeni de bu.
"Şimdiye kadar nükleer duruşlarında herhangi bir değişiklik görmedik ama biz izlemeye devam edeceğiz ve teyakkuzdayız çünkü Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanmasını engellememiz gerekiyor."
TIKLAYIN - "Putin'in nükleer silah kullanacağını düşünmüyorum"
"NATO'ya katılım sürecini onaylamanın zamanı geldi"
Jens Stoltenberg, AA muhabirlerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleriyle ilgili sorularına da yanıt verdi.
"Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in ortak memorandumu kabul ettiğini" hatırlatan NATO Genel Sekreteri, özetle şöyle konuştu:
"Ve şimdi Finlandiya ve İsveç'in terörle mücadele konusundaki güçlendirme yasalarını uygulamaya koyduğunu, Türkiye'ye silah ihracatı üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırdığını gördük.
"Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in buluştuğu ve terörle mücadele konusunda, daha birçok konuda birlikte çalıştıkları kalıcı mekanizmayı, yapıyı oluşturduk. Bu nedenle haziranda imzaladığımız Katılım Protokolü'nü onaylamanın ve katılım sürecini tamamlamanın zamanının geldiğini düşünüyorum."
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerinin sağlanabilmesi için 30 üye ülkenin hepsinin meclislerinin söz konusu üyelikleri onaylaması gerekiyor. Bugün itibariyle bu onayı vermeyen iki ülke, Türkiye ve Macaristan. (SD)