*Fotoğraf: NATO
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yürüttüğü görüşmelerinden ardından uzlaşma sağlandı. İsveç'in üyeliğine karşı çıkan Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceği açıklandı.
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yürütülen görüşmelerin ardından sonra yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada "İsveç, terörizmin tüm tür ve tezahürleriyle mücadelesinin temeli olarak Üçlü Muhtıra'nın 4. maddesi dahil tüm unsurlarının tam manasıyla uygulanmasına yönelik bir yol haritası sunacaktır. Türkiye ve İsveç, terörle mücadele işbirliğinin, İsveç'in NATO'ya katılmasının sonrasında da devam edecek, uzun vadeli bir çaba olduğu konusunda hemfikirdirler" denildi.
AB üyeliği için destek sözü
Açıklamada ayrıca Türkiye'nin gerekli adımları atmaması nedeniyle uzun süredir dondurulan AB üyeliği konusunda da destek sözü verildi.
İsveç, NATO üyeliği karşılığında Türkiye'ye "İsveç, Türkiye'nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbesti dahil AB'ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusundaki çabalara aktif destek verecektir. Bu temel üzerinde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma gereklilikleri bağlamında, Türkiye, İsveç'in Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edecek ve onaylanması sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde olacaktır" sözü vermiş oldu.
YPG ve "FETÖ" ayrıntısı
Türkiye'nin "terör örgütü" olarak gördüğü YPG ve "FETÖ" için mutabakat metninde "terör" örgütü ibaresi kullanılmaması dikkat çekti.
NATO'nun resmi internet sitesinde yer alan açıklamanın 3'üncü maddesinde, "İsveç, YPG/PYD'ye ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek vermeyeceğini bir kez daha yineler" ifadeleri yer aldı.
Anadolu Ajansı ve TRT Haber ise geçtiği haberde "Stoltenberg, Terörle Mücadele Özel Koordinatörünün özellikle PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede işlevi hakkındaki sorusunu yanıtlarken de NATO'nun 11 Eylül'den sonra terörle mücadele özel bir konumu bulunduğunu söyledi" demişti.
TIKLAYIN - İsveç-NATO görüşmesi: AA'ya göre Kristersson "PKK" dedi, NATO'ya göre demedi
Almanya'dan Erdoğan'ın şartına ret
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine onay için Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine yeniden başlanması şartını reddetti.
DW'nin haberine göre İsveç'in NATO üyeliği ile Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin birbiriyle bağlantısı olmadığını belirten Başbakan Scholz, "Bu nedenle de birbiriyle bağlantılı olarak düşünülmemesi gerektiği kanısındayım" dedi.
ABD karardan memnun
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceği açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
İsveç'in NATO'nun 32. üyesi olmasının hem ittifakı güçlendireceğini hem de Avrupa'nın güvenliğine katkı sağlayacağını kaydeden Blinken, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceğini açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
(Mİ/NT)