“Herkes dayak yemekten ya da o akşam kavga etmekten yorulmuş bitmiş, uyuyup kalıyordu öylece. Babanın enerjisi tükenene kadar kavga bitmiyordu. (…) Kavga olduğu zaman herkesi suçlu olarak, kendini mağdur olarak gördüğü için… bağırır bağırır küfreder, döver söver, sonra da şurada betonun üzerinde yere uzanırdı. (…) Daha sonra arabada yatma huyu çıkardı. Kavgayı eder, söver, bağırır çağırır, gider arabada yatardı. Ertesi gün gelirdi kavgaya şöyle devam ederdi: siz bana onu yaptınız, bunu yaptınız, arabalarda yattım.” (Çocukluğu şiddet ortamında geçen bir kadının anlatımı)
Şiddete uğrayan kadın ve çocuklarla yapılan görüşmelerden yola çıkarak hazırlanan “Nasıl Korunabilirdik?” İletişim Yayınları’ndan çıktı.
Kitabın yazarı Ural Nadir, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde doktora tezi olan araştırma için şiddet gören 17 kadınla ve şiddet ortamında yetişmiş sekiz kadınla derinlemesine görüşmeler yaptı.
23 Şubat 2017’de Ural Nadir’in hayatını kaybetmesinin ardından, kitabı Nisan Kuyucu yayına hazırladı, Tanıl Bora editörlüğünü yaptı.
Kitapta şiddet mağduru kadınların evlilik hikayeleri, şiddet deneyimleri, şiddetin hayata etkileri, kadınların şiddetle başa çıkma mekanizmaları, boşanmaya nasıl karar verdikleri, sığınak deneyimleri, çocuklarını şiddetten korumak için çabaları, devletten beklentileri gibi bilgilerin yanısıra, şiddet ortamında büyüyen kişilerin deneyimleri, çocukların şiddet anında neler yaptıkları ve şiddetle baş etme yöntemleri, gelecek hayalleri anlatılıyor.
Kitabın sonunda kadınların ve çocukların şiddetten korunmasına yönelik öneriler ve erkeklerle yapılması gereken çalışmalar konusunda öneriler yer alıyor. (ÇT)
* "Nasıl Korunabilirdik?" Şiddete Uğrayan Kadınlar ve Çocuklar, Ural Nadir, İletişim Yayınları, 2017, 271 sayfa.