Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, güneş tutulmasının saatte 3200 kilometre hızla Türkiye'yi kat edeceğini, tutulmanın 29 Mart'ta 13:54:24-13:56:59 saatlerinde olacağını açıkladı.
Gölbaşı, tutulmanın seyrini şöyle açıkladı:
"Saat 11:36'da Brezilya'dan başlayacak olan tam tutulma, 13:54'ten itibaren Manavgat ve Side'den Türkiye'ye girecek ve izlenmeye başlanacak. Ay'ın gölgesi saat 14:12'de Ordu'dan çıkarak, Karadeniz'e düşecek ve Dünya üstündeki yolculuğu 14:46'da Kazakistan'da sona erecek."
Antalya, Manavgat ve Side en iyi gözlem noktaları
Antalya'dan önce tutulmanın geçtiği bölgeler arasında Nijerya, Libya ve Mısır bulunuyor.
Bu bölgelere göre Antalya'nın, konaklama ulaşım ve haberleşme altyapısı bakımından daha elverişli olduğunu söyleyen Gölbaşı. "Çöle yakın bu bölgelerin çöl kumunun da etkisiyle görüş kalitesinin düşük olması bekleniyor. Bu bölgelere göre Antalya'da havanın açık olma yüzdesi de fazla. 29 Mart'ta Antalya'da havanın açık olma olasılığı yüzde 60 civarında öngörülüyor" dedi.
Gezegenler de gözlenebilecek
Gölbaşı, Satürn, Mars, Merkür ve Venüs gezegenlerinin de görülebileceği tutulmanın Türkiye'de tam olarak gözlenebileceği bölgeleri de şöyle sıraladı:
Aksaray, Alanya, Amasya, Antalya, Erbaa, Giresun, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niksar, Ordu, Sivas, Tokat, Turhal, Yıldızeli, Yozgat, Zile.
Tutulma sırasında, Vega, Deneb, Altair, Aldebaran, Betelgeuse gibi parlak yıldızlar da gözlenebilecek.
Özel filtre olmadan tutulmaya bakmayın
Özel filtreli gözlükler kullanmadan Güneş'e bakmak çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Göz retinası acıya duyarlı olmadığından, uzun süreli ve çıplak gözle Güneş'e bakıldığında, retinada hasar oluşuyor.
Teleskopun göz merceğinden filtre kullanılmadan bakıldığında ise, birkaç milisaniye içinde göz görme özelliğini kaybedebiliyor.
Güvenli gözlem için, gözü koruyan ve özel olarak tasarımlanmış filtreler kullanılmalı. Normal güneş gözlüklerinin bu tür koruyucu özelliği yok.
Önceden ışığa tutulduktan sonra banyo edilmiş filmler bu amaçla kullanılabiliyor. Ancak üzerinde görüntü olan siyah-beyaz filmler, ortası kapatılmış CD'ler tam güvenli değil.
Özetle, kendi olanaklarınızla elde ettiğiniz ve optik özelliklerini tam bilmediğiniz filtrelerle Güneş'e bakmaktan kaçınmak gerek. (DS/TK)