Narmanlı Han,1800'lü yıllarda Çarlık Rusyası'sının İstanbul'daki ilk elçilik binası olarak hizmet vermişti. Yapı, 1930 yılında Narmanlı Kardeşler tarafından satın alınarak Narmanlı Han adını almıştı.
İmza kampanyasını başlatanlar
Cihangir, Galata, Ayaspaşa, İnsan Yerleşimleri Derneği, Çekül Vakfı ile Tünel ve çevresinde oturanlar, Narmanlı Han'ın apartman yapılma girişimine karşı imza kampanyası başlattı.
Beyoğlu Belediye Başkanı'nın imzası
Sözkonusu dernek temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, geçtiğimiz günlerde olayla ilgili olarak Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı da ziyaret etti.
Tepkiler ve..
Anıtlar Kurulu 'ndan geçen avan (ön) projede imzası olan Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın , Narmanlı Han'la ilgili girişimin,gelen tepkiler üzerine, şimdilik dondurulduğunu söylediği ve semt ile sivil toplum kuruluş temsilcilerini yatıştırmaya çalıştığı belirtiliyor.
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a, imza kampanyasının devam edeceğini; Anıtlar Kurulu kararıyla ilgili hukuksal sürecin başlatılacağını söylediler.
Rant uğruna...
Semt dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının Narmanlı Han'la ilgili olarak kamuoyuna yaptıkları açıklama şöyle:
Üç kat çıkılacak
"Beyoğlu'nun sembol yapılarından Narmanlı Han, üzerine betonarme üç kat çıkılarak yok edilmek istenmektedir. Bina sırf rant uğruna kişiliksiz bir yapı haline dönüştürülmek isteniyor. Yapının Beyoğlu'nun mimari tarihi içindeki önemi ortadan kaldırılmak istenmektedir.
Narmanlı Han'a arsa muamelesi
"Beyoğlu'nun ilk ve ender yapılarından olan Narmanlı Han'a bir arsa muamelesi yapılmak istenmektedir. Sözkonusu proje ile Beyoğlu'na, mimari karakteri bozulan yeni bir bina eklemenin yanı sıra , Sofyalı ve Müeyyet Sokak karanlık kuyu haline getirilmek istenmektedir.
Kimler yaşadı
Narmanlı Han; Bedri Rahmi Eyüpoğlu'ndan Ahmet Hamdi Tanpınar'a; Aliye Berger' den Namık Deniz Han'a kadar birçok sanatçıya konukluk etmişti.
1930 ve Narmanlı Kardeşler
"1930'u yıllarda Narmanlı kardeşlerin satın almasıyla
birlikte ismi Narmanlı Han olarak anılmaya başlamıştı. 18. yüzyılın ortalarındaki mimari anlayışı yansıtan, günümüze kadar kalmayı başarabilmiş ender yapılardan biri olan Narmanlı Han, ne yazık ki bugün çirkin; geçmişinden kopartılmış; kişiliksiz bir binaya dönüştürülmeye çalışılmaktadır.
Karşı çıkıyoruz!
"Biz aşağıda imzası olanlar, çevresel ve tarihi değerleri hiçe sayan rantçıların Narmanlı Han'ı yok etme girişimine karşı çıkıyoruz !"
Talepler
*Narmanlı Han'ın hiç bozulmadan; avlusu ve içindeki ağaçlarla birlikte korunmasını talep ediyoruz !
* Mimari projeyi yapan Mimar Halil Onur'u, mimarlık mesleğinin gereği olarak; korunması gereken değerleri hiçe sayan bir uygulama içinde olmasından dolayı
kınıyoruz...
*Bu projeye onay verdiği söylenen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri hakkında; asli görevlerinin tam tersi bir uygulamaya onay verdikleri için suç duyurusunda bulunuyoruz...(YÖ/NU)