Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda görüşülüp kabul edilen madde şöyle:
"Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine de 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilecek. Diğer durumlarda, verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilecek."
Oysa kadın örgütleri ile CHP ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) bazı milletvekilleri, (TCK) Tasarısı'nda töre cinayetlerinin "nitelikli adam öldürme" kapsamına alınmasını ve bu suçu işleyenlerin "haksız tahrik" indiriminden yararlandırılmamasını istiyordu.
Son talepler neydi?
TBMM Adalet Komisyonu'nda dün, yeni TCK Tasarısı'nın ilk 50 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında "töre veya namus cinayetleri" olarak adlandırılan akraba içi öldürme suçlarında uygulanan "haksız tahrik" düzenlemesi de yer aldı.
Kadın örgütleri ile CHP'liler töre cinayetlerinde indirim olmayacağına ilişkin hükmün "haksız tahrik" maddesine "açıkça" yazılmasını istedi. Ancak, AKP'liler yapılan yeni düzenlemenin yeterli olduğunu savunarak bu öneriye karşı çıktı.
Töre ve namus cinayetlerinde öngörülen ceza indirimini azaltan düzenlemeyi, CHP'liler de yeterli görmedi. CHP'liler töre cinayeti kavramının tasarının "tanımlar" bölümüne eklenmesini istediler. Ancak AKP'liler bunu kabul etmedi.
AKP'nin itirazı var
Bunun üzerine CHP'liler, "haksız tahrik" maddesinde töre ve namus cinayeti faillerinin indirimden yararlanamayacağına ilişkin hükmün açıkça konulmasını istedi. AKP'liler ise bu durumda kızına tecavüz eden kişiyi öldüren babanın da ceza indiriminden yararlanamayacağını ifade ederek öneriye karşı çıktı.
Daha sonra madde alt komisyonda düzenlenen şekli ile kabul edildi. CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, "Alt Komisyon metnine göre, daha uzak akrabanın öldürmesi namus cinayeti sayılmıyor" dedi.
Jet hızıyla geçecek
Hükümet, alt komisyonda 348 maddeye indirilen TCK Tasarısı'nı Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için karar vereceği Aralık ayından önce hiç olmazsa TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçirmeyi planlıyor.
Komisyon, haftanın beş günü toplanacak, Meclis de gerekirse eylülde olağanüstü toplanarak tasarıyı görüşecek. Öte yandan tasarıda vatandaş tarafından yabancı ülkede işlenmesi durumunda Türk yasalarının uygulanacağı suçlar arasına "işkence ve çevrenin kasten kirletilmesi" de eklendi. (BB)