Mersin ve İzmir'de iki doğal sit alanının "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmesi ile Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki ormanlık alanın "Sarıçalı Dağı Milli Parkı" olarak belirlenmesine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, Mersin'in Erdemli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Arazisi Doğal Sit Alanı ile İzmir'in Foça ilçesi sınırları içerisinde bulunan 19. Grup (Foça-Adalar Etabı) Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, sınır ve koordinatları belirlenen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildiği belirtildi.
Resmi Gazete'deki bir başka Cumhurbaşkanı kararı ile Ankara'nın Nallıhan ilçesi sınırları içerisinde bulunan bölge de "Sarıçalı Dağı Milli Parkı" olarak belirlendi.
Nallıhan'da termik santral iptal edilmişti
Çevre ve şehircilik il müdürlüğü, Nallıhan Kuş Cenneti'ne 6 kilometre uzaklıktaki Uluköy ve Karaköy mahalleleri sınırları içerisinde yaklaşık 740 hektar büyüklüğündeki bir alanda Çayırhan-II Linyit Sahasındaki kömürün değerlendirilmesi amacıyla kurulması planlanan Çayırhan-B adlı termik santralin kurulabilmesi için gerekli imar plan değişikliğini 6 Ocak 2017’de onaylamıştı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Çayırhan B Termik Santrali ve linyit kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesi açık eksiltme usulü ile 6 Şubat 2017'de yapılmıştı.
Kolin-Kalyon Enerji-Çelikler Ortak Girişim Grubu en düşük teklifi vererek, devlete kWh (kilowatt- saat) 6,04 centten elektrik satacağını açıklamış ve ihaleyi kazanmıştı. Grubun kurduğu Çayırhan Elektrik Üretim ve Madencilik Anonim Şirketi, santral ve maden sahasını 35 yıl işletecekti. Devlet şirketin üreteceği elektriğe 15 yıl alım garantisi vermişti.
10 Nisan 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla, santralin ihtiyacı olan linyit kömürünün çıkarılması için Beypazarı’ndaki maden arama sahasında bulunan taşınmazların, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından “acele kamulaştırılmasına” karar verilmişti.
Maliyeti yaklaşık 2 milyar 200 milyon lira olarak belirlenen 720 megavatlık santrala ek olarak, bölgede lavvar (ocaktan çıkan madenlerin ilk işleme tabî tutulduğu tesis) ve kırma eleme tesisleri ile düzenli atık depolama alanı yapılması planlanıyordu.
TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açtığı dava sonucu Ankara 6. İdare Mahkemesi, termik santraline ilişkin uygulama imar planı değişikliklerini Ekim 2020'de iptal etmişti.
Ayrıca ilçedeki ormanlık Ağustos 2021'de çıkan yangında 45 hektarlık alan zarar görmüştü.
(TP)