Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve haklarında yakalama kararı çıkartılan Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem ve Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün tutuklandı.
Erkem İstanbul’daki evinden, Üstün’ün Ankara’daki evinden dün sabah (22 Temmuz) gözaltına alınmıştı.
Savcılık sorgusunun ardından Erkem, tutuklama talebiyle Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarıldı. Mahkeme Erkem'in tutuklanmasına karar verdi.
İlknur Üstün de emniyet işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne götürülerek SEGBİS sistemi ile bağlandı. Üstün de savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilerek tutuklandı.
Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) hakkında cuma günü (21 Temmuz) akşamüstü saatlerinde yakalama kararı çıkartılmıştı.
Tutuklamalara tepkiler
Hak savunucuları ve örgütleri, tutuklamalara karşı sosyal medyadan tepki gösterdi.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan insan hakları savunucuları Nalan Erkem & İlknur Üstün savcının itirazı üzerine bu gece tutuklandılar
— Yurttaşlık Derneği (@hydturkiye) 22 Temmuz 2017
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Sorumlusu Emma Sinclair-Webb tutuklamaları "dayanılmaz, adaletsiz ve ahlak dışı" olarak yorumladı.
Of the #Istanbul10 human rights defenders 8 now jailed: Nalan Erkem & İlknur Üstün rearrested, jailed tonight. Unbearable, unjust, immoral
— Emma Sinclair-Webb (@esinclairwebb) 22 Temmuz 2017
Bu gece Nalan Erkem ve İlknur Üstün de tutuklandı. Yıllardır çok saçma, çok adaletsiz şey gördüm ama bu hepsine rahmet okutur!
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) 22 Temmuz 2017
#HakSavunucusu feminist arkadaşlarımız Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklandı. Üzgünüz. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. pic.twitter.com/e0ckNckBjL
— feminist gündem (@feministgundem) 23 Temmuz 2017
İnsan Hakları Savunucuları arkadaşlarım #İlknurÜstün ve #NalanErkem tutuklandı. İnsan hakları savunuculugu tutuklandı. pic.twitter.com/m6D3q28m09
— zafer kıraç (@zaferkirac) 23 Temmuz 2017
Ne olmuştu?
İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 30 saat boyunca haber alınamamıştı. Hak savunucularıyla ilgili gözaltı kararının da gözaltına alınmalarından tam beş saat sonra verildiği ortaya çıkmıştı.
10 kişi hakkında yedi gün gözaltı kararı verilmiş, bu süre daha sonra 14 güne uzatılmıştı.
10 hak savunucusu 17 Temmuz’da adliyeye götürülmüş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti.
18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı.
İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
21 Temmuz’da savcı, dört hak savunucusunun serbest bırakılmasına itiraz etti ve haklarında yakalama kararı çıkartıldı.
İlknur Üstün hakkında
Kadın Koalisyonu üyesi.
Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitenin kadın çalışmaları yüksek lisans bölümüne özel öğrenci olarak devam etti. Çeşitli kadın örgütlenmeleri içinde aktif yer alıyor. Ankara Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) başkanlığını yaptı; Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinatörlüğünü ve Kadın Koalisyonu Koordinatörlüğünü yürüttü. Toplumsal cinsiyet ve yerel siyaset üzerine çalıştı.
2015'te yayın hayatına son veren Amargi Derginin editörlerinden biriydi. Halen Kadın Koalisyonu'nun yürüttüğü yerel eşitlik izleme'de çalışıyor, yerel yönetimlerin cinsiyet eşitliği açısından izlenebilmesi için özgün bir model geliştirmek için uğraşıyor.
Yerel siyaset çalışmalarını ayrıca bianet’te “Yerelden Yerel Seçime, Adaletten Barışa” adlı makalesinde paylaştı.
Kitapları: "Sıcak Aile Ortamı": Demokratikleşme Sürecinde Kadın ve Erkekler (Aksu Bora ile TESEV Yayınları, 2005); Bir de Buradan Bak: Cinsiyet Eşitsizliği Bir "Kadın Sorunu" Değil Toplumun Sorunudur" (S. Sancar, S. Acuner, A. Bora ile, 2006, KADER Yayınları); "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Hesaba Katabiliyor muyuz?" (2011, STGM Yayınları) "Boşuna mı Okuduk?" (Aksu Bora, Necmi Erdoğan, Tanıl Bora ile, 2011, İletişim); Trabzon'u Anlamak (Yücel Demirer ve Güven Bakırezer editörlüğünde, 2009, İletişim)
Nalan Erkem hakkında
Yurttaşlık Derneği üyesi.
Avukat. 2002 -2004 dönemi İzmir Barosu yönetim kurulu üyesi olarak AB’nin desteklediği "İşkencenin Önlenmesinde Hukukçuların Rolü" projesini yürüttü. Rusihak'ın psikiyatri hastanelerinin ve bakım merkezlerinin insan hakları bakımından izlenmesi projelerini yürüttü.
Baro’nun yürüttüğü çocuk cezaevlerindeki şiddetin önlenmesi çalışmaları, İHD’nin İşkenceye Sessiz Kalma projesi, İHOP'un yürüttüğü kadına karşı şiddetin izlenmesi, yargının izlenmesi, ayrımcılığın izlenmesi projelerinde uzman olarak görev yaptı, bu çalışmalar kapsamında izleme rehberleri hazırlayarak yayınladı. bianet yazarlarından. (BK)