Fransa'da 27 Haziran günü Paris'in banliyösü Nanterre'de 17 yaşındaki Cezayir asıllı Fransa yurttaşı vuran motosikletli polis ifadesinde, Nahel'in kaçmasından ve kaçarken diğer polis arkadaşını sürüklemesinden korktuğu için tetiği çektiğini ileri sürdü.
Florian M. isimli 38 yaşındaki polis, ifadesinde, ateş etmeden önce Nahel'i kafasına sıkmakla tehdit ettiğini ise reddetti. Fakat Le Monde diplomatiqe gazetesinin sitesindeki videoda trafikteki araçların gürültüsüne rağmen iki polisten birinin, Nahel'i "Kafana kurşunu yiyeceksin" diye tehdit ettiği duyulmuştu.
İlk ifade işemleri dün sona eren polisin "kasten adam öldürme" suçlamasıyla nedeniyle tutukluluk hali uzatıldı.
Aile avukatı: Cezasızlık polisi besliyor
Le Monde'e konuşan Nahel M.'nin ailesinin avukatı Yassine Bouzrou, adalet sisteminin polisleri pervasızca koruduğunu ve cezasızlık duygusunu beslediğini söyledi.
Kariyerinin başlangıcından bu yana 150'den fazla polis şiddeti davasına bakan Bouzrou, "Savcılığın tepkisi skandal ve saygısızca olmuştur. Savcının ilk önceliği, kasten adam öldürmeye teşebbüs etmiş bir kişiyi gözaltına almak değil kurbanı suçlu ilan etmeye başlamaktır" dedi.
RSF: 18 gazeteci saldırıya uğradı
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) sayıma göre, Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesinden bu yana, 18 gazeteci ve TV ekibi üyesi çalışmaları sırasında fiziksel saldırıya uğradı.
Gazetecilere yönelik saldırılar için "kabul edilemez" diyen RSF Başkanı Christophe Deloire, protesto gösterileri sırasında gazetecilere yönelik şiddetin "giderek daha az olağandışı" hale gelmesinden endişe duyduğunu söyledi.
Fransa Ulusal Gazeteciler Sendikası da gazetecilere yönelik saldırıları kınadı ve sahadaki gazetecilere "dikkatli olmaları" çağrısında bulundu.
Ülke genelinde kültürel mekanlar zarar gördü
Le Monde'a göre, Nahel M.'nin ölümünün ardından yaşanan protesto gösterilerinde kamu tesislerinin yanı sıra kütüphaneler, tiyatrolar ve sinemaların da zarar gördüğü açıklandı.
Metz'teki Jean-Macé kütüphanesi 30 Haziran gecesi alev aldı ve iki saat içinde tamamen yandı.
Polisin öldürdüğü Camara için 'adalet' çağrısı
Radio France Internationale'a göre, Nahel M.'nin öldürülmesinden günler önce 14 Haziran'da Fransa'nın güneybatısındaki Angoulême kasabasında polis kurşunuyla öldürülen 19 yaşındaki Gineli göçmen Alhoussein Camara için de "adalet" çağrısı yapıldı.
Camara'nın yakın arkadaşı Abdoulaye Kouyaté, "Ne yazık ki onun için ne bir kamera ne de bir akıllı telefon vardı. Bu fotoğrafsız bir ölüm. Onun oturma izni, düzenli bir işi, ehliyeti vardı ve arabası tamamen sigortalıydı" dedi.
"Birçok gri alan var, ne olduğuna dair gerçeği öğrenmek istiyoruz, açıklama istiyoruz" diyen Kouyaté, "Merzouk'un öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Haziran'da Camara'ya ateş eden polis kasıtlı cinayetle suçlandı, görevden uzaklaştırıldı ve silah kullanması yasaklandı" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Fransa'nın Nanterre kentinde, 27 Haziran'da bir trafik polisi, 17 yaşındaki Cezayir asıllı Fransa yurttaşı Nahel M.'yi silahıyla vurarak ağır yaraladı. Kalbinden vurulan Nahel, ambulanstaki sağlık görevlilerinin kalp masajına rağmen hayatını kaybetti.
Belgeleri olmadığı için kaçmaya çalışan direksiyondaki Nahel, polisin iddiasına göre aracı görevlilerin üzerine sürdü. Olayla ilgili fotoğraf ve videoların dolaşıma girmesiyle polisin "kendini savunma" iddiası tartışılmaya başlandı.
Fransa'da yayımlanan Le Monde diplomatique gazetesinin sitesindeki videoda ise trafikteki araçların gürültüsüne rağmen iki polisten birinin, Nahel'i "Kafana kurşunu yiyeceksin" diye tehdit ettiği görüldü.
En az 3 bin 500 gözaltı
Protesto eylemlerinde yaklaşık 23 bin noktada ateş yakılmış, kolluk kuvetlerine ait 273 binanın yanı sıra 168 okul ve 105 belediye başkanlığı ofisi hasar görmüştü.
Yaş ortalaması 17 olan 3 bin 500'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
(NT)