Haberin Kürtçesi için tıklayın
“Kürt Yayıncılığında Dergicilik” Webinar Dizisi “Kürt Kadın Dergileri ve Dergiciliği” webinarı ile devam etti. JinNews editörü Kibriye Evren’in kolaylaştırıcılığını yaptığı etkinlikte gazeteci Nagihan Akarsel Kürt kadın dergilerini ve dergiler etrafında gelişen çalışmaları anlattı.
Kürt kadın dergiciliğinin henüz bir hafıza oluşturamadığını söyleyen akarsel, Kürt kadınlarının Osmanlı’nın son döneminde çıkan Kadınlar Dünyası adlı dergide yer alarak, dergicilik faaliyetine katılmaya başladığını kaydetti.
Kadınlar Dünyası’nın 1913 yılından 1921 yılına kadar yayın hayatını sürdürdüğünü kaydeden Akarsel, bu derginin kurucuları ve yazarları arasında olan Kürt kadınları 1918 yılında kurulan Kürt Teali Kadın Cemiyeti’nin yayın organı olan ve ancak iki sayı çıkabilen Jîn dergisinde yazmaya devam ettiler diye devam etti.
“1932-1950 arasında, kadınlar Kürt basınında yazar ve yönetici olarak yer aldı” diyen Nagihan Akarsel şu değerlendirmeyi yaptı:
“1980’lerde ulus sınıf ve cins çelişkisini mücadele ve örgütlenme dinamiği ile çözmeye çalışmış, aynı zeminde dergi çalışmalarını yürütmüş ve paralelinde basın yayın çalışmalarında aktif yer almıştır. 1990’larda kadın sorunlarını eksene alan feminist yayınlar çıkmıştır. Genel bir derleme yapıldığında 1950- 2018 yılları arasında Kürdistan’ın dört parçasında ve diasporada kadınlar 100’ün üzerinde dergi, gazete, ajans ve internet sitesi ile medya alanında bir irade olmayı başarmışlardır.”
Akarsel Roza, Jûjin ve Jin û Jiyan dergilerinden bahsederek bunların 1990’ların başından itibaren çalışmalarına başlayan Bağımsız Kürt Kadın Grubu’nun yarattığı etkiyle yayımlanan dergiler olduğunu ve yayınlarını “Kürt Feminizmi” fikri etrafında yürüttüklerini söyledi.
Özgür Kadın, Hêviya Jinê (Kadının Umudu), Yaşamda Özgür Kadın ve en son olarak da Jineoloji dergilerinin bu geleneğin bir devamı olarak yayımlandığını kaydeden Nagihan Akarsel, bütün bu dergilerin kadınlar tarafından bir örgütlenme, bir okul ve özsavunma aracı rolü gördüğünü kaydetti. (FD)