"68 kuşağı tutkulu ve başkaldıran bir kuşaktı. Evinden çok sokağı severdi, bir de devrimi ve arkadaşlarını. İnançları için ölümü göze almaktan çekinmeyen kişiler çıktı bu kuşağın içinden. Onların hikâyelerini bugün hatırlamamız bu yüzden önemli."
bianet proje danışmanı, gazeteci Nadire Mater, Sokak Güzeldir: 68'de Ne Oldu?'da 21 söyleşi ve detaylı makalelerle 68 dönemini aktarıyor.
Direnistanbul ve Amargi Feminist Kitabevi'nin birlikte organize ettiği buluşmanın konuğu olan Mater cumartesi (26 Eylül), Amargi Feminist Kitabevi Kafe'de, saat 15:00'te kadınlarla "68"i konuşacak.
"Kadınların sokağı istemesi boşuna değil"
Express dergisine verdiği röportajda Mater şöyle diyor:
"Sokak hem özgürlük, hem özgürlük arayışının adresi. Sokağın özgürlük anlamına geldiğini kadın olarak daha da iyi kavradım ve yaşadım. Kadınların sokakları istemesi boşuna değil. Sokak kederlidir de. 1968'den başlayarak katledilen arkadaşlarımızı uğurlamak için de sokaklarda olduk, hâlâ da oluyoruz."
Sokak Güzeldir
Mater'in kitabı sıkça kullanılan detaylı yan notlar, bilinmeyen fotoğraflar ve kapsamlı kaynakçasıyla, 1968'in öncesi ve sonrasıyla Türkiye'de ve dünyanın farklı yerlerinde nasıl geçtiğini özlü bir şekilde aktarıyor.
Kitapta söyleşileri yer alan isimler şöyle: Bozkurt Nuhoğlu, Kemal Bingöllü, Uğur Cilasun, Ruhi Koç, Osman Saffet Arolat, Çimen Keskin, Çetin Uygur, Haydar İlker, Hikmet Bozçalı, Jülide (Zaim) Aral, Selçuk Şahin Polat, Işık Alumur, Esra Koç, Şahin Alpay, Mustafa İlker Gürkan, Ertuğrul Kürkçü, Neşe Erdilek, Sait Kozacıoğlu, Mustafa Lütfi Kıyıcı, Oral Çalışlar ve Hatice Yaşar.
İstanbul Üniversitesi işgalleriyle başlayan söyleşiler, Ankara ve Trabzon'a uzanıyor.
Türkiye'de 68'in Avrupa'daki hareketlenmeyle ilişkisi, öğrenci hareketinin devrimciliğe evrilmesi, işçi hareketiyle ilişkisi, iktidarın tavrı, faşist saldırılar ve silahlı mücadele meselesi, fikri ayrışmalar, Kürt hareketinin yeri, halen gündeme getirilen cuntacılık eleştirisi ve Kemalizm'le ilişkisi bizzat bu tartışmaların içinde bulunmuş, hareketi yönlendirmiş insanlarca aktarılıyor. Kitap, 68'in "erkek" karakterini de sorguluyor.
Söyleşilerin ardından gelen eklerde Barış Alp Özden "1960'larda Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik ve Sosyal Göstergeler", Ümit Fırat da "Türkiye'de Modern Kürt Siyasetinin Doğuşu: DDKO" başlıklı makaleleriyle yer alıyor.
Ayrıca, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı-Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMGT-TMTF), Fikir Kulüpleri Federasyonu'ndan (FKF) Devrimci Gençlik'e (DEV-GENÇ), Ant Dergisi, Aydınlık'lar ve Kurtuluş, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO), Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C), Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP), Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) hakkında ayrı başlıklar altında detaylı bilgiler derleniyor. (EZÖ)
* Nadire Mater, Sokak Güzeldir: 68'de Ne Oldu?, Metis, Haziran 2009, 401 sayfa, 25 TL.
** Amargi Feminist Kitabevi ve Kafe: Katip Mustafa Celebi Mah. Tel Sokak No: 16 Taksim Ticaret Meslek Lisesi Karşısı Beyoğlu, (0212) 251 01 54