Haberin Kürtçesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci ve bianet Yayın Danışmanı Nadire Mater ve Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme, İnan Kızılkaya'nın dosyasının 23. Ağır Ceza Mahkemkesi'nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştirilmesi konusunda karar verilmesi için duruşmanın 14 Şubat saat 10.35'e ertelenmesine karar verdi.
Mater'in avukatı Meriç Eyüboğlu dosyaların birleştirilmesi konusunda şunları söyledi:
"Mahkeme, Özgür Gündem ana davasının görüldüğü 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dosyaların birleşmesi yönünde muvafakat verip vermediğini sormaya karar verdi. Eğer 23. Ağır Ceza muvafakat verirse, 22. Ağır Ceza değerlendirecek.
"22. Ağır Ceza’da aşağı yukarı 25 tane nöbetçi yayın yönetmeni davası var. Bunların birleşip birleşmemesine karar verecek. Son bir aydır 22. Ağır Ceza hep aynı yönde karar veriyor ve bu nedenle de duruşmaları aynı güne topluyor. Bugünkü üç duruşma da, diğerleri gibi 14 Şubat’a ertelendi.
"Bu ne demek? 23. Ağır Ceza’da aslında iddianamede Özgür Gündem’de değişik tarihlerde çıkan yazılar yargılanıyor. İnan Kızılkaya hem ana davada hem de nöbetçi yayın yönetmenlerinin yargılandığı 100 küsur davada yargılanıyor. Aynı suç iddiasıyla defalarca yargılanması zaten olabilecek bir şey değil, bu nedenle de22. Ağır Ceza usulen 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne görüş soruyor.
"Diğer dosyalarda verilen kararlardan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: 23. Ağır Ceza Mahkemesi sadece İnan Kızılkaya yönünden dosyaların birleştirilmesi talebini kabul ediyor. Bu da şu anlama geliyor: İnan Kızılkaya nöbetçi yayın yönetmenlerinin yargılandığı dosyalardan ayrılacak ve 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tek bir dosyadan yargılanacak. Bu dosyalar ise nöbetçi yayın yönetmenlerinin tek tek yargılandığı dosyalar olarak devam edecek.
"Doğru olan bu dosyaların birleştirilmesi ve yargılamanın bunun üzerinden yapılması. Ancak mahkemelerin bunu kabul etmeyeceğini bugünkü duruşmada da gördük.
"Türkiye’nin aydınlarının, gazetecilerinin, akademisyenlerinin yargılanmasına yol açan basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bu kadar açık bir ihlalin görünür olmasını devlet tercih etmiyor. Birleştirselerdi, yaratacağı etki çok daha büyük olacaktı. Bu davanın birleştirilip tarihe bir utanç davası olarak geçmesi gerekirdi."
Mater hakkında 5 yıla kadar hapis istemi
Mater 3 Haziran 2016'da Özgür Gündem'de nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı için hakkında beş yıla kadar hapis istemiyle "Terör örgütünün yayınlarını basmak veya yayınlamak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı.
TIKLAYIN - NÖBETÇİ YAYIN YÖNETMENLERİ MATER VE ERYILMAZ HAKKINDA DAVA AÇILDI
7 Kasım’da görülen ilk duruşmada Mater’in avukatı Meriç Eyüboğlu, “Bu yargılamalarda tartışılan şey ifade özgürlüğüdür” derken, Türkiye’de ifade özgürlüğüne dair mevcut durumu ve ihlallerin bir tablosunu mahkemeye sunmak için ek süre talep etti.
Avukat Fikret İlkiz ise soruşturma savcısı Murat İnam’ın "FETÖ/PDY'ye üyelik, siyasi ve askeri casusluk" gibi iddialarla yargılandığını hatırlatırken, hakkında soruşturma/kovuşturma olan bir savcının başka sanıkları soruşturmasının doğru olmadığını, müvekkilinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini söyledi.
Ne olmuştu?
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi.
* Kampanyaya 56 kişi katıldı.
* Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü.
* Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanık.
* 36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.
* Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirildi.
* Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi.
* Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi.
* Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü.
* Özgür Gündem soruşturması kapsamında gazetenin Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da tutuklu.
* Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası istendi.
* 23 Kasım'da Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyeleri Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma" (TCK 302) suçlamasından tahliye kararı çıktı. “Örgüt üyeliği” (TCK 314) suçundan ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. (ÇT)