*Protestolar yaklaşık bir aydır sürüyor.
Mya Thwe Thwe Khaing, geçen hafta polisin göstericileri tazyikli su, plastik mermi ve gerçek mermi kullanarak protestoculara yaptığı saldırı sonucu yaralandı.
Hak grupları, yarasının gerçek mühimmattan geldiğini savundu.
Başkent Nay Pyi Taw'daki hastane yerel saatle 11:00'de (GMT 04:30) Khaing'in öldüğünü doğruladı. Ailesi, Pazar günü bir cenaze töreni düzenleneceğini söyledi.
AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Adalet arayacağız ve ilerleyeceğiz" diyen bir doktor, personelin yoğun bakım ünitesine götürüldüğünden bu yana yoğun bir baskı ile karşılaştığını da sözlerine ekledi..
Vurulduktan sonra 20 yaşına giren Mya Thwe Thwe Khaing, 9 Şubat'ta hastaneye kaldırıldığından beri yaşam destek hizmetindeydi.
Buraya nasıl gelindi?
Hastaneye getirildikten kısa bir süre sonra isimsiz bir sağlık görevlisi ile konuşan BBC Burmese'ye göre, kadın ciddi bir kafa travması geçirdi.
Mya Thwe Thwe Khaing'in ailesinin tamamı Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Ligi'nin (NLD) destekçileri. Kardeşi, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan ve NLD'nin büyük farkla kazandığı genel seçimlerde ilk kez oy kullandığını söyledi.
Ablası Mya Tha Toe Nwe Cuma günü ölümün açıklanmasından kısa bir süre sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Bu sistemden kurtulana kadar tüm vatandaşları protestolara katılmaya teşvik etmek istiyorum. Tüm söylemek istediğim bu" dedi.
Myanmar hakkında notlar
- Güneydoğu Asya'da bulunan ülkenin nüfusu 54 milyon. Ülke, sınırlarını Bangladeş, Hindistan, Çin, Tayland ve Laos ile paylaşıyor.
- 1962'den 2011'e kadar gerek direkt yoldan gerek dolaylı yoldan ordunun gölgesinde yönetildi.
- Uzun yıllar boyu ülkede demokratik reformlar Aung San Suu Kyi, 2015 seçimlerinde iktidara geldi. Ancak iki yıl sonra ordu Rohingyalıları Bangladeş'e sürdü. Bu Suu Kyi'nin eski destekçilerinin yanı sıra uluslararası kamuoyundan da tepki çekti. Suu Kyi "etnik temizlik" tanımını reddeddiği için dünya genelinde popüleritesini yitirdi ancak ülkesinde önemli bir figür olmayı sürdürdü.
(PT)