*Fotoğraf: Twitter.
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi, darbe karşıtı mitinglerin en ölümcül gününde, polisin Myanmar'daki protestoculara ateş açarak en az 18 kişiyi öldürdüğünü söyledi.
Yangon, Dawei ve Mandalay dahil olmak üzere birçok şehirde polisin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanması kaynaklı ölümler bildirildi.
Güvenlik güçleri, 1 Şubat askeri devralmaya karşı haftalardır barışçıl protestoların ardından Cumartesi günü şiddetli baskılara başlamıştı.
Pazar günkü sosyal medya görüntüleri, polisin onlara saldırdığı sırada protestocuların kaçtığını, geçici barikatlar dikildiğini ve birkaç kişinin kanlar içinde götürüldüğünü gösterdi.
Polisten kapsamlı saldırı
Polis operasyonu Pazar günü, darbe liderlerinin sona erme belirtisi göstermeyen bir sivil itaatsizlik kampanyasını bastırmaya çalışmasıyla genişletildi.
BBC News'un aktardığına göre protestoların başlamasından bu yana tutuklananların sayısı doğrulanmadı. Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği izleme grubu bu rakamı 850 olarak belirledi, ancak bu hafta sonu yüzlerce protestocu daha gözaltına alındı.
Aktivistler, Myanmar'daki protestocuları desteklemek için Taipei ve Hong Kong dahil Asya'da mitingler düzenlediler.
Bangkok'ta ise polis, Tayland başbakanının istifasını isteyen göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
Darbe günü neler olmuştu?
1 Şubat'ın erken saatlerinde ordunun televizyon kanalı, başkomutan Min Aung Hlaing'in yönetime el koyduğunu duyurdu. Aung San Suu Kyi, o günden beri ordu tarafından tutuluyor.
Askerler Nay Pyi Taw ve ana şehir Yangon'da yolları kapattı.
Devlet kanalı da dahil olmak üzere uluslararası ve yerel televizyon kanalları kapatıldı. İnternet ve telefon hizmetleri kesintiye uğradı. Bankalar kapanmaya zorlandıklarını söyledi.
Ordu bir yıl boyunca olağanüstü hal ilan etti ve şimdiden maliye, sağlık, içişleri, dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakan ve yardımcının yerini aldı.
Askeri devralma, ordu destekli muhalefet tarafından kaybedilen parlamento seçimlerinin ardından silahlı kuvvetler ile hükümet arasında haftalardır süren gerginliğin ardından geldi.
Muhalefet, seçim komisyonu tarafından desteklenmeyen yaygın dolandırıcılık iddialarını gündeme getirerek seçimin yeniden yapılmasını talep etmişti.
Myanmar hakkında notlar
- Güneydoğu Asya'da bulunan ülkenin nüfusu 54 milyon. Ülke, sınırlarını Bangladeş, Hindistan, Çin, Tayland ve Laos ile paylaşıyor.
- 1962'den 2011'e kadar gerek direkt yoldan gerek dolaylı yoldan ordunun gölgesinde yönetildi.
- Uzun yıllar boyu ülkede demokratik reformlar Aung San Suu Kyi, 2015 seçimlerinde iktidara geldi. Ancak iki yıl sonra ordu Rohingyalıları Bangladeş'e sürdü. Bu Suu Kyi'nin eski destekçilerinin yanı sıra uluslararası kamuoyundan da tepki çekti. Suu Kyi "etnik temizlik" tanımını reddeddiği için dünya genelinde popüleritesini yitirdi ancak ülkesinde önemli bir figür olmayı sürdürdü.
Aung San Suu Kyi hakkında
- Myanmar'daki askeri diktatörlüğe karşı gösterdiği barışcıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
- 1990 genel seçimlerinin sonuçlarına göre ülkenin başbakanı olmaya hak kazandı, cunta tarafından gözaltında tutulduğu için bu görevi üstlenemedi.
- 15 yıl ev hapsinde kaldı. Bu dönemde Nobel Barış Ödülü'nü almaya oğulları gitti.
- Dünya′nın pek çok yerinden serbest bırakılması için baskılar yapıldı, hakkında kitaplar yazıldı, filmler yapıldı ve 2010 yılında serbest kaldı.
- Myanmar ordusunun Rohingya Müslümanlarına işkence, taciz ve tecavüz yaptığı iddialarını reddetti.
- İngiltereli rock grubu U2, All That You Can't Leave Behind albümündeki Walk On adlı şarkısını ona adadı.
(PT)