Myanmar'ın başkenti Nay Pyi Taw'da polis, askeri darbeye karşı ülke çapında grev yapan işçilere tazyikli su kullandı.
Binlerce kişi, seçilmiş lider Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden kurulması çağrısında bulunan sokak protestolarının üçüncü gününde yer alıyor.
Geçen hafta ordu, daha önceki bir seçimin hileli olduğunu kanıtlamadan iktidarı ele geçirdi.
Aynı zamanda Burma olarak da bilinen Myanmar'da bir yıl süren olağanüstü hal ilan ettiler ve güç başkomutan Min Aung Hlaing'e devredildi.
Suu Kyi ve Ulusal Demokrasi Partisi'nin (NLD) Başkan Win Myint dahil üst düzey liderleri ev hapsine alındı.
Darbe anında yaşananlar
Geçen hafta Pazartesi gününün erken saatlerinde ordunun televizyon kanalı, başkomutan Min Aung Hlaing'in yönetime el koyduğunu duyurdu.
Askerler Nay Pyi Taw ve başkent Yangon'da yolları kapattı.
Devlet kanalı da dahil olmak üzere uluslararası ve yerel televizyon kanalları kapatıldı. İnternet ve telefon hizmetleri kesintiye uğradı. Bankalar kapanmaya zorlandıklarını söyledi.
Ordu bir yıl boyunca olağanüstü hal ilan etti ve şimdiden maliye, sağlık, içişleri, dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakan ve yardımcının yerini aldı.
Askeri devralma, ordu destekli muhalefet tarafından kaybedilen parlamento seçimlerinin ardından silahlı kuvvetler ile hükümet arasında haftalardır süren gerginliğin ardından geldi.
Muhalefet, seçim komisyonu tarafından desteklenmeyen yaygın dolandırıcılık iddialarını gündeme getirerek seçimin yeniden yapılmasını talep etmişti.
Myanmar hakkında notlar
- Güneydoğu Asya'da bulunan ülkenin nüfusu 54 milyon. Ülke, sınırlarını Bangladeş, Hindistan, Çin, Tayland ve Laos ile paylaşıyor.
- 1962'den 2011'e kadar gerek direkt yoldan gerek dolaylı yoldan ordunun gölgesinde yönetildi.
- Uzun yıllar boyu ülkede demokratik reformlar Aung San Suu Kyi, 2015 seçimlerinde iktidara geldi. Ancak iki yıl sonra ordu Rohingyalıları Bangladeş'e sürdü. Bu Suu Kyi'nin eski destekçilerinin yanı sıra uluslararası kamuoyundan da tepki çekti. Suu Kyi "etnik temizlik" tanımını reddeddiği için dünya genelinde popüleritesini yitirdi ancak ülkesinde önemli bir figür olmayı sürdürdü.
(PT)