Fotoğraflar: Stringer/ AA.
1 Şubat'ta Myanmar ordusunun mevcut lider Aung San Suu Kyi'yi gözaltına alması ve yönetime el koymasıyla 1988'den bu yana ilk darbesini yaşayan ülkede onbinler, sivil yönetim için protestolarını sürdürüyor.
Ülkenin en büyük şehri Yangon'daki protestolar ordunun interneti kapatmasına rağmen örgütlendi ve halk protestoların ikinci gününde de sokağa çıktı.
Protestoların rengi kırmızı
Kalabalıklar "Askeri diktatörlük istemiyoruz" sloganları atarken, bir çoğu tutuklu lider Aung San Suu Kyi'nin posterlerini taşıdı, partisinin rengi olan kırmızı kıyafetler giydi.
Nikkel Asia'nın haberine göre internet erişimi gün içinde kısmen tekrar sağlanırken, bir günlük "karartma" sırasında ordu, Facebook, Twitter ve Instagram'a engel getirdi.
Aynı zamanda telefon şebekeleri de kesintiye uğratıldı.
Myanmar hakkında notlar
- Güneydoğu Asya'da bulunan ülkenin nüfusu 54 milyon. Ülke, sınırlarını Bangladeş, Hindistan, Çin, Tayland ve Laos ile paylaşıyor.
- 1962'den 2011'e kadar gerek direkt yoldan gerek dolaylı yoldan ordunun gölgesinde yönetildi.
- Uzun yıllar boyu ülkede demokratik reformlar Aung San Suu Kyi, 2015 seçimlerinde iktidara geldi. Ancak iki yıl sonra ordu Rohingyalıları Bangladeş'e sürdü. Bu Suu Kyi'nin eski destekçilerinin yanı sıra uluslararası kamuoyundan da tepki çekti. Suu Kyi "etnik temizlik" tanımını reddeddiği için dünya genelinde popüleritesini yitirdi ancak ülkesinde önemli bir figür olmayı sürdürdü.
Darbe anlarında neler oldu?
Pazartesi gününün erken saatlerinde ordunun televizyon kanalı, başkomutan Min Aung Hlaing'in yönetime el koyduğunu duyurdu.
Askerler Nay Pyi Taw ve ana şehir Yangon'da yolları kapattı.
Devlet kanalı da dahil olmak üzere uluslararası ve yerel televizyon kanalları kapatıldı. İnternet ve telefon hizmetleri kesintiye uğradı. Bankalar kapanmaya zorlandıklarını söyledi.
Ordu bir yıl boyunca olağanüstü hal ilan etti ve şimdiden maliye, sağlık, içişleri, dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakan ve yardımcının yerini aldı.
Askeri devralma, ordu destekli muhalefet tarafından kaybedilen parlamento seçimlerinin ardından silahlı kuvvetler ile hükümet arasında haftalardır süren gerginliğin ardından geldi.
Muhalefet, seçim komisyonu tarafından desteklenmeyen yaygın dolandırıcılık iddialarını gündeme getirerek seçimin yeniden yapılmasını talep etmişti.
(PT)