Haberin Kürtçesi için tıklayın
Seçilmiş yönetime darbe yapan Myanmar ordusu, Yangon ve Mandalay şehirlerinde beşten fazla kişinin toplanmasını yasakladı.
Kurallar, Aung San Suu Kyi hükümetinin bir darbeyle devrilmesi sonrası, üç günlük kitlesel protestoların ardından getirildi.
Eyalet televizyonu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yasayı çiğneyenlere karşı "tedbir alınması gerektiğini" söyledi.
Askeri lider Min Aung Hlaing, protestoculara doğrudan bir tehdit yöneltmedi ancak, kimsenin hukukun üstünde olmadığı konusunda uyardı.
"Uyarıları bizi endişelendirmiyor"
Ancak demokrasinin eski haline getirilmesi çağrısında bulunan protestocular Salı günü sokaklara dönmekte direndi.
Öğretmen Thein Win Soe AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Uyarıları konusunda endişelenmiyoruz. Bu yüzden bugün çıktık. Oy sahtekarlığı bahanelerini kabul edemiyoruz. Askeri diktatörlük istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Protestoların dördüncü gününde, Bago kentinde tazyikli su sıkan polisle büyük bir kalabalık karşı karşıya geldi.
Başkent Nay Pyi Taw'daki göstericilere de tazyikli su kullanıldı ve yaralı olduğu bildirildi.
Myanmar'daki diğer şehirlerde protestocular, birçok farklı noktada toplanmaya devam ediyor.
Myanmar hakkında notlar
- Güneydoğu Asya'da bulunan ülkenin nüfusu 54 milyon. Ülke, sınırlarını Bangladeş, Hindistan, Çin, Tayland ve Laos ile paylaşıyor.
- 1962'den 2011'e kadar gerek direkt yoldan gerek dolaylı yoldan ordunun gölgesinde yönetildi.
- Uzun yıllar boyu ülkede demokratik reformlar Aung San Suu Kyi, 2015 seçimlerinde iktidara geldi. Ancak iki yıl sonra ordu Rohingyalıları Bangladeş'e sürdü. Bu Suu Kyi'nin eski destekçilerinin yanı sıra uluslararası kamuoyundan da tepki çekti. Suu Kyi "etnik temizlik" tanımını reddeddiği için dünya genelinde popüleritesini yitirdi ancak ülkesinde önemli bir figür olmayı sürdürdü.
Aung San Suu Kyi hakkında
- Myanmar'daki askeri diktatörlüğe karşı gösterdiği barışcıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
- 1990 genel seçimlerinin sonuçlarına göre ülkenin başbakanı olmaya hak kazandı, cunta tarafından gözaltında tutulduğu için bu görevi üstlenemedi.
- 15 yıl ev hapsinde kaldı. Bu dönemde Nobel Barış Ödülü'nü almaya oğulları gitti.
- Dünya′nın pek çok yerinden serbest bırakılması için baskılar yapıldı, hakkında kitaplar yazıldı, filmler yapıldı ve 2010 yılında serbest kaldı.
- Myanmar ordusunun Rohingya Müslümanlarına işkence, taciz ve tecavüz yaptığı iddialarını reddetti.
- İngiltereli rock grubu U2, All That You Can't Leave Behind albümündeki Walk On adlı şarkısını ona adadı.
(PT)