Fotoğraf: AA
1 Şubat darbesinden bu yana askerler tarafından 550'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Myanmar'da, protestolar devam ediyor.
Darbe karşıtı protestocuların bir polis karakoluna düzenlediği saldırıda 7 polis öldü.
Anadolu Ajansı'nın Myanmar Now sitesine dayandırdığı habere göre; Saging eyaletine bağlı Tamu kentindeki bir polis karakolu, darbeye karşı çıkarak protestoculara katılan polis memuru Thang Hou Gin ve beraberindeki protestocuların saldırısına uğradı.
El yapımı patlayıcı maddelerle karakola saldıran protestocular, 6 polisi öldürdü.
Myanmar ordusunun çatışmalara müdahale etmesi sonucu darbe karşıtı polis memuru Gin öldürülürken, çatışmaya katılan protestoculardan bazıları yaralandı.
TIKLAYIN-BM Güvenlik Konseyi'ne Myanmar'da "iç savaş" uyarısı
En az 4 kişi hayatını kaybetti
Reuters ise, haftalardır büyük protestolara sahne olan merkez Monywa kasabasındaki güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu az dört kişinin öldüğünü duyurdu.
Reuters'e konuşan ismini vermek istemeyen bir protestocu güvenlik güçlerinin hem sersemletici biber gazı attığını ve gerçek mermi ile ateş açtığını söyledi: Eylemci, "İnsanlar geri çekildiler ve çabucak engeller koydular. Ama önümdeki bir kişinin kafasına bir kurşun isabet etti. O olay yerinde öldü" dedi.
Protestocuların Sözcüsü Tayzar San, Reuters'a "İnsanlar hala her gün protesto ediyorlar çünkü bunun iyi ile kötü arasında bir mücadele olduğuna inanıyoruz" dedi.
TIKLAYIN-Myanmar'da ordu cenazeye ateş açtı
10 bin kişi evini terk etti
Öte yandan Myanmar ordusunun Magway eyaletinde darbe karşıtlarına karşı şiddet kullanması sonucu kırsal bölgelerde çok sayıda kişinin evini terk ettiği belirtildi.
İnsan hakları örgütü Justice for Myanmar'ın hazırladığı raporda, Myanmar ordusunun mart ayından bu yana ev baskını, özel mülkü yağmalama ve sivilleri kaçırma gibi eylemlerinin ardından, eyaletteki en az 10 bin sivilin ormanlık alanlara kaçarak askerlerden saklandığı ifade edildi.
Magway'da Myanmar birliklerinin evleri basıp özel mülkleri yağmalarken görüntülendiği çok sayıda video, sosyal medyada tepki görmüştü.
TIKLAYIN-Myanmar darbesi: Polis şiddeti artıyor
Ne olmuştu?
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmarlılar 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 550 gösterici hayatını kaybetti.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor. (RT)