Hafta sonu gerçekleşen tayfunun ardından Myanmar'da (Burma) ölü sayısının 100 bine çıkabileceği söylenirken, askeri cunta uluslararası yardım kuruluşlarının ülkeye girişini engellemeye devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkent Rangun'daki temsilcisi Shari Villarosa, tayfundan etkilenen bölgedeki yerleşimlerin yüzde 95'inin yıkıldığını, kriz sürerken salgın hastalıkların ortaya çıkmasının yüksek olasılık olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon askeri cuntadan ülke sınırlarını yardım örgütlerine açmasını isterken ABD yönetimi de Çin, Hindistan, Tayland gibi bölge ülkelerinden bu konuda Myanmar yönetimine baskı yapmasını istedi.
Yardım kuruluşu çalışanları ülkeye girmek için gerekli vizeleri alamıyor. Uydu görüntüler, tayfunun en fazla etkilediği Irrawady deltasının hâlâ sular altında olduğunu gösteriyordu. Mağdurlar beş gündür su içinde yaşarken, tropik iklim nedeniyle suya bağlı salgın hastalıkların çıkmasından korkuluyor.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) direktörü Ann Veneman "Her geçen dakika çok önemli. Çocuklar hastalıklar ve açlığa karşı savunmasız durumda ve hayatta kalabilmek için acilen yardıma ihtiyaçları var" dedi.
BM örgütlerinin yanı sıra Sınır Tanımayan Doktorlar, Save the Children, World Vision gibi yardım kuruluşları da vize bekliyor.
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, BM'den askeri cuntanın onayını beklemeden yardım çalışmalarına başlamasını istedi.
Kouchner, bir hükümetin yetersiz kalması durumunda BM'nin ulusal bağımsızlığın ihlali anlamına gelse de yardım ulaştırmak için gerekçesi olduğunu belirtti. Bakan, Fransız donanmasının Myanmar açıklarında beklediğini ve karar alınması halinde dakikalar içinde afet bölgesine ulaşabileceğini söyledi. (EÜ/GG)
* Bu haberi the Guardian ve BBC'den derledik.