*Ülkede yayınlanan Myawaddy kanalının darbe duyurusu.
Ülkedeki askeri darbeden bir gün sonra Myanmar'dan Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması için çağrılar artıyor.
Suu Kyi, ordu tarafından gözaltına alındığından beri kamuoyunda görülmedi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ordunun "halkın iradesini yok saymaması" gerektiğini söylerken, Myanmar'a yeniden yaptırım uygulanabileceğini söyledi.
Yaptırımlar, ülke on yıllardır süren askeri diktatörlüğün ardından hafifletilmeye başlamıştı.
Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Ligi (NLD) partisi, bugün liderlerinin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Ayrıca orduyu, NLD'nin% 80'den fazla oy aldığını Kasım seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeye çağırdı.
Nerede tutulduğu bilinmiyor
Pazartesi günü şafak öncesi baskınında gözaltına alındığından beri Suu Kyi'nin tam olarak nerede olduğuna dair resmi bir açıklama yapılmadı.
Ancak NLD'den isimsiz kaynaklar, hem kendisinin hem de Başkan Win Myint'in ev hapsinde tutulduğunu söyledi.
Tutuklanan diğer milletvekillerinin çoğu BBC News'un haberine göre başkent Nay Pyi Taw'daki hükümet konutlarında tutuluyor ve NLD'nin bir üyesi burayı "yarı açık gözaltı merkezi" olarak tanımlıyor.
1989 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 15 yıl tutuklu kalan Suu Kyi, gözaltına alınmadan önce taraftarlarını "darbeyi protesto etmeye" çağırdı.
Suu Kyi, ayrıca ordunun eylemlerinin ülkeyi tekrar diktatörlüğe sokacağı konusunda uyardı.
Myanmar'da şu anki durum
Darbeden bir gün sonra ülkeye huzursuzluk hakim. Sokaklar, tüm büyük şehirlerde devriye gezen askerler ve gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ile bomboş.
Pazartesi günü kesintiye uğrayan iletişim sistemleri Salı sabahı geri döndü, telefon ve internet bağlantıları tekrar çalışmaya başladı.
Burma olarak da bilinen Myanmar, Suu Kyi liderliğindeki demokratik reformların askeri yönetimi sona erdirdiği 2011 yılına kadar silahlı kuvvetler tarafından yönetildi.
"Böyle uyanmak yeni değil"
Adının verilmemesini isteyen 25 yaşındaki bir asistan BBC'ye şunları söyledi:
"Dünyanızın bir gecede tamamen altüst olduğunu öğreneceğimiz bir güne uyanmak yeni bir duygu değil, Bir daha hissetmeye zorlanacağımızı hiç düşünmediğim bir şey. "
Başkent Nay Pyi Taw'da tanklar ve kamyonlarla birlikler hala ülkenin parlamentosunu çevreliyor.
Darbe anlarında neler oldu?
Pazartesi gününün erken saatlerinde ordunun televizyon kanalı, başkomutan Min Aung Hlaing'in yönetime el koyduğunu duyurdu.
Askerler Nay Pyi Taw ve ana şehir Yangon'da yolları kapattı.
Devlet kanalı da dahil olmak üzere uluslararası ve yerel televizyon kanalları kapatıldı. İnternet ve telefon hizmetleri kesintiye uğradı. Bankalar kapanmaya zorlandıklarını söyledi.
Ordu bir yıl boyunca olağanüstü hal ilan etti ve şimdiden maliye, sağlık, içişleri, dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakan ve yardımcının yerini aldı.
Askeri devralma, ordu destekli muhalefet tarafından kaybedilen parlamento seçimlerinin ardından silahlı kuvvetler ile hükümet arasında haftalardır süren gerginliğin ardından geldi.
Muhalefet, seçim komisyonu tarafından desteklenmeyen yaygın dolandırıcılık iddialarını gündeme getirerek seçimin yeniden yapılmasını talep etmişti.
Aung San Suu Kyi hakkında
- Myanmar'daki askeri diktatörlüğe karşı gösterdiği barışcıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
- 1990 genel seçimlerinin sonuçlarına göre ülkenin başbakanı olmaya hak kazandı, cunta tarafından gözaltında tutulduğu için bu görevi üstlenemedi.
- 15 yıl ev hapsinde kaldı. Bu dönemde Nobel Barış Ödülü'nü almaya oğulları gitti.
- Dünya′nın pek çok yerinden serbest bırakılması için baskılar yapıldı, hakkında kitaplar yazıldı, filmler yapıldı ve 2010 yılında serbest kaldı.
- Myanmar ordusunun Rohingya Müslümanlarına işkence, taciz ve tecavüz yaptığı iddialarını reddetti.
- İngiltereli rock grubu U2, All That You Can't Leave Behind albümündeki Walk On adlı şarkısını ona adadı.
(PT)