Tayfunun yol açtığı insani krizle gündemde olan Myanmar'da (Burma), askeri cunta, Nobel Barış Ödülü sahibi aktivist Aung San Suu Kyi'nin ev hapsini altı ay daha uzattı.
Başkent Rangun'da Suu Kyi'nin hapsedilmesini protesto eden yaklaşık 20 kişi de tutuklandı.
Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) lideri Suu Kyi, son olarak 2003'ten beri ev hapsinde. 62 yaşındaki insan hakları savunucusu, son 18 yılın 12'sini gözetim altında geçirdi.
Suu Kyi'nin partisi 1990'da yapılan seçimleri açık biçimde önde bitirmiş fakat askeri cunta tarafından iktidara gelmesi engellenmişti.
Tepkiler
Londra merkezli basın özgürlüğü kuruluşu Article 19, yaptığı açıklamada, onursal üyesi de olan Suu Kyi'nin ev hapsinde tutulmasını "sadece düşünce ve ifade özgürlüğünün değil uluslararası hukukun da vahim bir ihlali olduğunu" belirtti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da bu kararı kınadığını söyledi.
Article 19 yöneticisi Dr. Agnes Callamard, uluslararası topluma çağrıda bulunarak Suu Kyi'nin ve ülkedeki tüm düşünce suçlularının derhal serbest bırakılmasının yanı sıra demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi için askeri yönetime baskı yapılmasını istedi.
Nergis tayfununda onbinlerce insan öldü
Myanmar'ı 2 Mayıs'ta etkisi altına alan tayfun nedeniyle bugüne kadar 134 bin kişi öldü ya da kayboldu.
2,4 milyon insan da zor şartlar altında yaşarken askeri cunta uluslararası yardımların ülkeye girmesine izin vermediği için eleştiri topladı.
Tayfunun ardından yapılan anayasa değişikliği referandumunun yüzde 93 oyla kabul edildiği açıklanırken, NLD aktivistleri bu durumu "düzmece" diyerek protesto etmişti. (EÜ/GG)