Haberin Kürtçesi için tıklayın
Myanmar’dan serbest çalışan foto muhabiri Koe Soe Naing, geçen hafta ülke genelindeki protestoları takip ederken alındığı askeri gözaltında öldü.
Meslektaşları ve arkadaşları, Naing'in işkence nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.
Naing'in gözaltına alındıktan sonra Yangon kentinin Doğu Botahtaung kasabasındaki bir askeri sorgu merkezine götürüldüğünü aktaran meslektaşları, ailesine Naing'in Mingaladon'daki askeri hastanede yaşamını yitirdiğinin bildirildiğini ifade etti.
Soe Naing ile aynı zamanda gözaltına alınan ve Agence France-Presse (AFP) dahil olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Zaw Tun da, öldürülen gazetecinin cesedinin dün sabah ailesine teslim edildiğini söyledi.
Soe Naing, 10 Aralık'ta Yangon kentinde bir meslektaşıyla askeri yönetim karşıtlarının çağrısıyla düzenlenen "sessiz grev" sırasında fotoğraf çekerken gözaltına alınmıştı. Naing’in, eşi ve dört yaşındaki bir çocuğu vardı.
TIKLAYIN - CPJ: Cezaevindeki gazeteci sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesinde
Myanmar'daki askeri darbe ve gazeteciler
Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koydu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.
Bu arada Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre de, ülkede darbeden bu yana 1399 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 11 bin kişi gözaltına alındı.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
RSF'nin sürekli güncellenen basın özgürlüğü ihlalleri barometresine göre de Myanmar'da şu anda en az 57 gazeteci tutuklu. Bu durum Myanmar’ı Çin’in ardından dünyanın en büyük gazeteci cezaevi yapıyor.
Myanmar, RSF'nin 2021'in başlarında yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 140. sırada yer alıyor.
TIKLAYIN - 20 Gazeteci, 20 Hikaye: Öldürülen Gazeteciler ve Cezasızlık
(HA)