İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Yumuşak Makine" hakkında açtığı dava için hakim Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan bilirkişi olarak rapor istemişti. 25 Nisan'da raporu hazırlan kurul, Yumuşak Makine'yi "ahlaka aykırı" bulmuştu.
Sel Yayıncılık, Altıkırkbeş Yayınları'nın desteğiyle Muzır Kurulu için "bilirkişilik" görevinde kullanması için bir rehber kitap hazırladı.
Sel Yayıncılık'ın "Tüm devlet erkanına kıvançla duyurulur" başlığıyla yapılan açıklamada "Beat Kuşağı Antolojisi, bu muzır kuşağın yasaklanması gereken tüm yazar ve şairlerini bir araya toplayarak, ülkemiz çocuklarını muzır olan eserlerden korumak ve halkımızın ahlakının sınırlarını çizmek amacıyla kurulan T.C. Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'na yardımcı olmak amacıyla hazırlandı" denildi.
Açıklama şöyle bitiyor "Umarız işlerini kolaylaştırmışızdır!"
Yumuşak Makine, Burroughs'un üçlemesinin ilk kitabı. İkinci kitap "Patlamış Bilet", ilk kitap dava konusu olduğu günlerde yayımlanmıştı.
Bianet'e açıklama yapan Sel Yayıncılık'tan İrfan Sancı, antolojinin 6 Haziran'da piyasaya çıkacağı söyledi. Yumuşak Makine hakkında açılan dava içinse henüz duruşma gününün belirlenmediğini açıkladı.
İkinci baskının arka kapağı
Sel Yayıncılık, baskısı tükenen kitabın ikinci baskısını yaptı. Arka kapak tanıtımını yenileyerek Muzır Kurulu'nun raporunun özetine yer verdi.
"İnceleme bölümünde de belirtildiği gibi yazar hiçbir değer sistemini dikkate almayan, disiplinsiz anti sosyal bir seks bağımlısı tipi ile şahsiyetleştirdiği 'Yumuşak Makine' isimli kitapta bir konu bütünlüğü olmadığı, gelişigüzel kaleme alınarak anlatım bütünlüğüne de riayet edilmediği, genelde argo ve amiyane tabirlerle kopuk anlatım tarzının benimsendiği, özellikle erkek erkeğe cinsel ilişkilerin zaman ve yer tasvirleriyle ar ve hayâ duygularını rencide edecek ölçüde anlatıldığı, zaman zaman tarihi mitolojik unsurların yaşam tarzlarından örnekler vererek kişisel ve objektif olmayan gerçek dışı yorumlarda bulunduğu anlaşılmaktadır.
Mezkûr kitabın bu haliyle edebi eser niteliği taşımadığı, okuyucu haznesine ilave katkısının olmayacağı, kriminolojik açıdan da kitapta, insanın bayağı, adi, zayıf yönlerinin işlenmesinin okuyucu üzerinde suça izin verici tavırları geliştirmektedir." (HK)