Kutlukhan Perker'in yayın yönetmeni olduğu, Bahadır Boysal, Serhat Gürpınar, Behiç Pek, Cezmi Ersöz gibi Türkiye'nin tanınan çizer ve yazarlarının katkıda bulunduğu aylık mizah dergisi Harakiri, iki sayı çıktıktan sonra, aldığı 150 bin TL'lik ceza nedeniyle okurlarına veda etti.
Mayıs ayında çıkan ilk sayısıyla dikkat çeken Harakiri'nin bu sayısında yer alan üç çizimin, "küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacağına" hükmeden Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, yayının poşete koyulmasını istedi ve 18 yaşından küçüklere satışını yasakladı.
Derginin Yazı İşleri Müdürü, karikatürist Tuncay Akgün, "İfade özgürlüğünün yanında, artık kreatif özgürlük engelleniyor. Kurguyla, gerçeğin ayırt edilememesi çok garip. Biz ikinci sayıyı hazırlarken endişe duyduk; otosansüre kaydığımızı hissettik, otomatik olarak o norm şemsiyesinin altına girmeye başlıyorsunuz, asıl tehlike burada." diyor.
Kutlukhan Perker ise tedirgin ve sinirli: "Kendinizi savunma hakkı bile verilmiyor. Muzır kurulu yargısız infazla cezayı kapınıza gönderiyor. Karikatürün, hard porno muamelesi görmesi korkunç. 18 yaşından küçüklere satılamıyor, raflara koyulamıyor, ağır ekonomik yaptırımları var. Bu, tam bir imha kararı. Yaptığımız mizahtan trajedi çıktı." Perker, hukuk yoluyla haklarını arayacaklarını vurgulayarak, 1117 sayılı kanuna göre tiraj üzerinden belirlenecek para cezasının çok ağır olacağını belirtiyor.
Muzır Kurulu'nca gönderilen tebligatta, Mehmet Ersoy tarafından çizilen "İlişkiler" konulu karikatür, "evlilik dışı ilişkiye özendirmek"le suçlanıyor. Karar şöyle devam ediyor: "İnceleme bölümünde de belirtildiği gibi derginin 15'inci sayfasında; "bencil" yazısının yanında kadının cinsel organının göründüğü, 44'üncü sayfada kadın erkek ikili tamamen çıplak değişik pozisyonda cinsi münasebetin ortaya konduğu çizimlerde görsel cazibeyi öne çıkararak, cinsel kışkırtıcılığı artırıcı karikatürize resimlerin bulunduğu, konuşma yazılarında da desteklendiği çizgi resim ve fotoroman türündeki çizim ve anlatımların çocuklarımız üzerinde daha etkili olduğu, bu tür yayınlarda dergide olduğu gibi evlilik dışı ilişkileri özendirir biçimde karikatürize çizimlere ve fotoromanlara yer verildiği, cinsel görselliğin öne çıkarılarak kadının cinsel meta olarak algılanmasına yol açacağı kuşkusuzdur. Toplumlar, varlıklarını koruyabilmek ve toplum düzenini sağlayabilmek amacıyla sosyal normları oluşturmuşlardır. Basın-yayın, araç ve organları bu normlara bizzat uymak zorundadır."
Görünen o ki Muzır Kurulu tartışmalı kararlarıyla gündemi meşgul etmeye devam edecek. İfade özgürlüğünü engelleyen bir mekanizma olarak işlev gören Kurul'un acilen tartışmaya açılması gerekiyor. (IC/ŞA)
*Karikatürlerin büyük hallerini görmek için üzerine tıklayınız