Müziklerin Efendisi, Lale ve Sinan kardeşlerle birlikte bir Müzik Festivali macerası çocukları bekliyor. Avrupa Yakası'ndan Boğaziçi Köprüsü üzerinden Süreyya Operası'na oradan Aya İrini ve Galata'ya uzanan bir İstanbul macerası bu sözünü ettiğimiz. Hem eğlenceli hem de müzik dolu.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve 30 Haziran'da son bulacak olan 47. İstanbul Müzik Festivali kapsamında hayata geçirilen yeni çocuk kitabı "Fanfar: Müzikli Bir İstanbul Masalı" festival kapsamında çocuklarla buluştu.
Bernard van Leer Vakfı'nın katkılarıyla yayımlanan kitabın yazarı Göknil Özkök, çizeri Kıymet Ergöçen ve yayın yönetmeni ise Burcu Ural Kopan. Festival boyunca kitap kapsamında ücretsiz okuma etkinlikleri ve atölyeler de düzenlenecek.
Burcu Ural Kopan, Kıymet Ergöçen ve Göknil Özkök.
Müzisyen-yazar Göknil Özkök hikâyeyi nasıl kurguladığını anlatırken kitaptaki kahraman Müziklerin Efendisi'nin sözünü hatırlatıyor: "Hayal ederek başlıyor."
"Bu hikâyenin ve kitabın amacı; dünyanın en önemli orkestralarına, solistlerine, bestecilerine ev sahipliği yapmış bu kentin geçmişini çocuklara müzikal bir yolculukla anlatmak. Dikkat çekmek istediğimiz nokta İstanbul Müzik Festivali olduğundan, hikâye de festival içerisinde kullanılan mekanlarda geçiyor.
"Bir yandan İstanbul'un eşsiz güzelliğine dikkat çekip, bir de bu güzelliği müzikle süsleyen festivali çocuklara anlatmak için kolay bir yol haritası oluşturmak gerekiyordu. Karakterler bir gün içinde uzun bir müzik yolculuğuna çıkıyorlar. Bu yolculuğun içinde hem İstanbul, hem festivalin konser mekanları ve tabii ki çalgılar olmalıydı. Müziklerin Efendisi, tüm bunları anlatmak konusunda benim hikâyedeki en büyük yardımcım oldu."
"Çocuklara ses farkındalığını öğretmek önemli"
Müziğin pek çok şeyi gerçekleştirebilecek gücü olduğunu söylüyor Özkök.
"Çünkü yalnızca insan değil, tüm canlıların kimyasını harekete geçirebilen, değiştirebilen bir şey müzik. Çocuklara öncelikle ses farkındalığını öğretmenin, yaşadıkları çevrenin dışında, doğanın sesini duyabilmelerini sağlamanın önemli olduğunu düşünüyorum.
"Benim elimde çocuklara uzatabileceğim bir sihirli değneğim var. Kalemim. Müziği yazmak, onlara ulaşabilmenin en güzel yolu. Müziği sözcüklerle anlatmak da icra etmek kadar keyifli benim için. Diğer yandan, hikâyeler de müzik kadar güçlü çünkü müziği satırlarından çıkarıp bir şekilde okura dinlettirmeyi başarıyor."
Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanan ve ayrıca Braille alfabesiyle de basılan "Fanfar: Müzikli Bir İstanbul Masalı", Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı'nın danışmanlığında hazırlandı.
Festival boyunca ücretsiz okuma etkinlikleri ve atölyeler de düzenlenecek.
Atölye ve etkinlik takvimi:
• 15 Haziran Cumartesi 12.00 Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi
• 20 Haziran Perşembe 16.00 Aya İrini Müzesi Ön Avlusu
• 21 Haziran Cuma 14.00 İKSV Alt Kat
• 29 Haziran Cumartesi 12.00 Galata Meydanı
15 farklı mekân, 22 konser47. İstanbul Müzik Festivali, Barok müziğin devlerinden 20. yüzyıl bestecilerine, cazdan Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 150 eserle, 15 farklı mekânda, 22 konserle "Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı" başlığıyla 30 Haziran'a kadar meraklılarıyla buluşuyor. |
(AÖ)