49. İstanbul Müzik Festivali, ağustos ve eylül aylarında, açık hava mekânlarda dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor.
Festival bu yıl "Başka bir dünya mümkün mü?" sorusuna müziğin diliyle yanıt arayacak. İdil Biret, İlhan Usmanbaş ve Astor Piazzolla'nın doğumgünleri farklı konserlerle kutlanacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 18 Ağustos - 16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamındaki 21 konserde Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Accademia Bizantina, Festival Orkestrası, Modigliani ve casalQuartet gibi toplulukların yanı sıra Fazıl Say, İdil Biret, Khatia Buniatishvili, Anna Vinnitskaya, Alexander Rudin, Hande Küden, Paul Meyer, Simon Ghraichy, Martynas Levickis ve Ufuk-Bahar Dördüncü gibi birçok yıldız isim dinlenebilecek.
Özlem sona eriyor, 49. İstanbul Müzik Festivali müzikseverleri tekrar konserlerle buluşturuyor! Festival, tarihinde ilk kez, programındaki tüm konserleri açık hava mekânlarda gerçekleştiriyor!#başkabirfestival #istanbulmüzikfestivali pic.twitter.com/y6qVvDwnZI
— İstanbul Müzik Festivali (@muzikfestivali) June 15, 2021
Festival mekanları: Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras, UNIQ İstanbul Açıkhava Sahnesi, Fransız Sarayı, Venedik Sarayı, ARTER Arka Bahçe, Rahmi M. Koç Müzesi, Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus ve Saint Benoît Fransız Lisesi Avlusu.
Onur ÖdülleriOnur Ödülü, Türkiye keman okulunun uluslararası temsilcisi Cihat Aşkın'a; Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Letonyalı besteci Pēteris Vasks'a sunulacak. Cihat Aşkın'a ödülü 18 Ağustos'taki açılış töreninde; Pēteris Vasks'a ise ödülü, 6 Eylül'de, besteciye 48. İstanbul Müzik Festivali siparişi olan son eserinin Türkiye prömiyerinin gerçekleşeceği Modigliani Quartet "Bir Prömiyer: Vasks" konseri öncesinde takdim edilecek. | |
"Kültür ve sanat lüks değil, bir ihtiyaç"
Programın tanıtıldığı çevrimiçi basın toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, "Herkese teker teker, yüz yüze merhaba demek hoş olurdu. Nüfusun önemli bir oranı aşılandığında bir araya gelmeyi düşünüyoruz" diyerek söze başladı.
"Bu dönemde hepimiz sanatçıların, yaratıcı endüstrilerin önemini bir defa daha anladık. Çok zor dönemler geçirdi sanatçıların büyük bölümü. Dayanışmanın önemini bir kez daha anladık. Bu dönemin iyi değerlendirildiğini düşünüyorum.
"Pandeminin etkisi altında geçen son bir buçuk senede sanatın, sanatçının hayatımızdaki önemini hepimiz bir kez daha anladık. Bu dönemde, gelir kaynaklarını yitiren birçok sanatçı, topluluk ve sanat kurumu büyük zorluklar yaşadı. Artık pandeminin sanat dünyasındaki olumsuz etkilerini hep birlikte iyileştireceğimiz, yaşamı kültür ve sanatla yeniden yeşerteceğimiz bir döneme giriyoruz. Aşı çalışmaları hızla ilerlerken, kültür ve sanatın lüks değil bir ihtiyaç olduğundan yola çıkarak normalleşme için öncelik verilen alanlar arasına alınacağını, kültür faaliyetlerinin bu süreçte yapılan planlara dâhil edileceğini umuyoruz. Artık hepimiz sanatla buluşmak, konserlerde, tiyatro oyunlarında, sergilerde bir araya gelebilmek için sabırsızlanıyoruz."
Açık havada ve doğada
İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya ise festival programını açıklamadan önce şunları söyledi:
"Son bir buçuk yıldır tek başımıza var olamayacağımızı, birbirimize muhtaç olduğumuzu, gezegenin hükümdarı değil, ufak bir parçası olduğumuzu anladık. Salgın, seller, kuraklık ve birçok vakalarla karşı karşıyayız. Akıl çağı dediğimiz 21. yüzyılda insanlar akıl dışı davranmaya devam ediyor. Doğal kaynaklar düşünülmeden tüketiliyor.üteilmesi..
"49. yılında İstanbul Müzik Festivali, birlik ve dayanışma ile kurulacak yeni bir gelecek için umut içeren bir çağrıda bulunarak 'Başka Bir Dünya Mümkün' diyor. Tamamen açık havada, doğada olacağımız festivalde temamızla, seslendirilecek eserlerle ve yan etkinliklerimizle, 'Müzik ve sanatla birbirimize, gelecek nesillere, doğaya ve tüm evrene saygı duymanın gerekliliğini nasıl ifade ederiz? Küresel salgınla değişen hayatlarımızı kültür ve sanat ile nasıl güçlendiririz? Bunca zarar verdiğimiz dünyayı, doğayı iyileştirebilmek için müzikten nasıl faydalanırız?' gibi bazı temel sorular üzerine düşünmeyi ve düşündürmeyi hedefliyoruz."
Programda öne çıkan konserler
Fazıl Say "Doğanın Sesi"
Fazıl Say, festivalin Başka Bir Dünya Mümkün temasını yansıtan "Kaz Dağları" ve "Yürüyen Köşk" başlıklı eserlerini seslendireceği bir konserle festivalde... Keman sanatçısı Friedemann Eichhorn da konserde Say ile birlikte sahnede olacak. ECHO Klassik, Diapason d'Or ve birçok prestijli ödülü kucaklayan casalQuartett de Say ile birlikte verdiği sayısız konsere bir yenisini daha ekleyecek. Konser, 19 Ağustos Perşembe, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda.
İdil Biret 80. yaşını festivalde kutluyor
Biret ve genç kuşak müzisyenlerden oluşan Festival Orkestrası aynı sahnede olacak. Biret, bu özel konserde, Stockholm Royal College of Music'de orkestra şefliği yüksek lisansının ardından İsveç'te birçok senfoni orkestrasıyla eserler yöneten Can Okan yönetimindeki Festival Orkestrası ile buluşuyor.
Tamamı devlet opera ve senfoni orkestralarında kadrosuz olarak çalışan, ülkemizin en yetenekli genç kuşak müzisyenlerinden oluşan Festival Orkestrası, Biret'e eşlik edecek. Konser, 24 Ağustos Salı, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda.
Ufuk & Bahar Dördüncü'den "Sahnede İsyan"
Çağdaş müzik alanında dünyaya duyuran Ufuk & Bahar Dördüncü, festivalin Başka Bir Dünya Mümkün temasıyla oluşturduğu programına, 10. yılına adım atan "Sahnede İsyan" projesiyle katılıyor. Debussy ve Stravinsky'nin eserlerinden oluşan bu proje, Jean-Luc Godard'ın asistanı Fabrice Aragno tarafından filmleştirildi. Konser, 1 Eylül Çarşamba Saint Benoît Fransız Lisesi'nde.
Piazzolla 100 yaşında
1992'de hayatını kaybeden AStor Piazzolla
Arjantinli bandoneoncu ve Tango Nuevo'nun kurucusu Astor Piazzolla'nın 100.doğumgünü anısına "Piazzolla 100 Yaşında" başlıklı konserde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, klasik ve çağdaş repertuvardaki virtüözitesiyle tanınan akordeon sanatçısı Martynas Levickis'e eşlik edecek. BİFO'yu bu konserde, Norveçli şef Tabita Berglund yönetecek. 2 Eylül Perşembe UNIQ İstanbul Açıkhava Sahnesi'nde.
"Piyanonun rock yıldızı" Simon Ghraichy
Kuşağının en dikkat çekici sanatçılarından, Meksika ve Lübnan kökenli Fransız piyanist Simon Ghraichy, 8 Eylül Çarşamba, Fransız Sarayı'nda olacak.
Yunus Emre anması "Sarı Çiçek"
Festival projesi "Sarı Çiçek"te ise, UNESCO'nun Yunus Emre'yi anma yılı ilan ettiği 2021'de halk ozanına odaklanıyor. Konserde tümü yeni ve festivale özel olarak Şirin Pancaroğlu ve Bora Uymaz tarafından kaleme alınıp Yunus Emre'nin dizeleriyle birleşen besteler ilk kez seslendiriliyor. Konser, yakın zamanda kaybettiğimi yapımcı ve kültür insanı Hasan Saltık'a ithaf edilecek. 13 Eylül Pazartesi, Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus'ta.
İlhan Usmanbaş 100 yaşında
Festival, bestelerindeki yenilikçi tavırla Türkiye müziğine çağdaş özellikler kazandıran İlhan Usmanbaş'ın 100. yaşını kutluyor. Sanatçının eserlerini, Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu seslendirecek. İlhan Usmanbaş'ın 1960 tarihli Sekizil adlı yapıtı ve solo çalgı müziklerinden seçmelerle birlikte öğrencileri Ahmet Altınel, Özkan Manav ve Mehmet Nemutlu'nun bu özel konser için besteledikleri eserlerin dünya prömiyerleri de 26 Ağustos Perşembe, ARTER Arka Bahçe'de.
Programın tamamı ve detaylar çin burayı tıklayın.
NOT: 49. İstanbul Müzik Festivali'nin tüm konserleri, COVID-19 önlemleri kapsamında alınacak tedbirlere uygun gerçekleştirilecek. Mekânlarda alınan tedbirleri ve COVID-19 Etkinlik Rehberi'ni buradan inceleyebilirsiniz.
(AÖ)