Fethiye’nin Yanıklar Köyü’nde kurulan Türkiye’nin ilk Müzik Köyü’nün proje ekibi ve müzisyenleri 4 Aralık’a kadar İstanbul’da olacak.
Farklı mekanlarda gerçekleştirilecek etkinliklerde söyleşiler, sunumlar ve konserler yer alacak.
Müzik köyü nedir?
Müzik Köyü 25-30 Ağustos 2015'te, Muğla'nın Fethiye ilçesinin Yanıklar Köyü'nde hayat buldu. Türkiye'nin ilk "Müzik Köyü" olan projede 17 yerel ve profesyonel müzisyen yer aldı.
Türkiye'nin yanı sıra Avusturya ve İsrail gibi ülkelerden de katılımcıların olduğu köy, 60'da fazla misafir ağırladı. Ağırlıklı olarak Anadolu müzik geleneklerinin işlendiği etkinlikler süresince sipsi, üçtelli, bağlama, kaval, ney, zurna, def, kopuz, perdesiz gitar, kabak kemane ve hegit gizi sazların yanı sıra zeybek dansları, çalgı yapımı ve soundpainting üzerine de atölyeler gerçekleştirildi.
Anadolu Kültürleri Araştırma Derneği tarafından hayata geçirilen Müzik Köyü, kendini "doğanın müzik ile ayrılmaz bağlarını temel alan ve en gerçek müziğin doğaya en yakın olunarak üretilebileceğine inanan bir düşüncenin ürünü" olarak tanımlıyor.
Bu düşünceyle, yerel ve profesyonel müzik ustalarının müzik severlerle usta-çırak dersleri yapması, kadim Anadolu sazlarının ve geleneklerinin unutulmayıp yerel ustalardan genç nesillere aktarılması, çeşitli müzikal disiplin ve geleneklerin bir arada ses bulup birbirinden güç kazandığı kolektif bir müzikal yaşamı gerçekletirmeyi hedefliyor.
Müzik köyü müzisyenleri: Ali Ulutaş (Üçtelli), Gülay Diri (Def, Ses), Mehmet Günay ESER (Üçtelli, Bağlama), Eren Şahin (Üçtelli, Kopuz), Adem Tosunoğlu (Bağlama)
Program
Ekip, dün ilk konserini İTÜ'de verdi.
2 Aralık 2015 Çarşamba
20:00 Avcılar Belediyesi Gelenekten Evrensele Müzik Köyü Konseri
Barış Manço Kültür Merkezi Avcılar
3 Aralık 2015 Perşembe
14:30 İstanbul Üniversitesi Etnomüzikoloji ve Folklor Anabilim Dalı Söyleşi/Dinleti
Barış Manço Kültür Merkezi Kadıköy
4 Aralık 2015 Cuma
20:00 Maltepe Belediyesi Gelenekten Evrensele Müzik Köyü Konseri
Türkan Saylan Kültür Merkezi Maltepe (NV)