Sanat müziğinin çınarı Müzeyyen Senar'ın dün Zincirlikuyu'daki defini sırasında mezarında vasiyeti üzerine Tatyos Efendi'nin "Ehl-i aşkın neşvegâhı kûşe-i meyhânedir" adlı bestesi çalındı.
Kızı Feryal Işıl, şarkıyı telefonundan dinlettiği sırada Bülent Ersoy da eşlik etti.
Kemani Tatyos Efendi'nin "Ehl-i aşkın neşvegâhı kûşe-i meyhânedir" şarkısı, Kürdîli Hicazkâr makamında ve Ağır Aksak usûlündedir.
Tatyos Efendi'yi "Gamzedeyim deva bulmam"la hatırlarız
1858, İstanbul doğumlu Ermeni sanatçı Tatyos Efendi'nin birçok bestesi olmasına rağmen en bilineni "Gamzedeyim Deva Bulmam"dır. Bu şarkıyı Müzeyyen Senar ve Barış Manço gibi birçok şarkıcı seslendirdi.
Tatyos Efendi'nin babası Monakyan da Ortaköy Ermeni kilisesi musikişinaslarından (müzikle uğraşan).
Ortaköydeki Ermeni okulunu bitirdikten sonra zanaatkarlığı reddedip dayısı Movses Papazyan'dan kanun dersi almaya başlar. Daha sonra kanunu bırakıp Kemanî Kör Şebüh'dan keman çalmasını öğrenir.
Hanende Karakaş, Tanburî Ovakim Kanunî Şemsi gibi sanatkârlarla Galata'daki Pirinççi Gazinosu başta olmak üzere uzun yıllar fasıllar yönetir.
Ünlendikten sonra Ahmet Rasim Bey, Civan ve Andon kardeşler, Şevki Bey, Kemençeci Vasilaki, Tanburi Cemil Bey ile arkadaşlık yapar ve beraber çalar.
Birçok eserine güfte de yazan Tatyos Efendi'nin eserlerinin çoğu kayıt altına alınamadığı için nota bilmesine rağmen unutulur.
Sekiz peşrev, altı saz semaisi, bir beste denemesi, muhtelif makam ve usûllerden bestelediği kırk yedi şarkısı bulunuyor. Tatyos Efendi'nin, saz eseri olarak bestelediği karcığar, suzinak, rast peşrevleri; hüseyni, suzinak, rast saz semaileri ile birlikte bazı şarkıları çok bilinir.
"Tatyos Efendi Külliyatı" isminde Suzinak Pesrev, Kürdilîhicazkâr Pesrev, Gamzedeyim Deva Bulmam, Bu Akşam Gün Batarken , Güldün Eğlendin, Göz Süzüp Yan Bakışınla Yine Aldatma Beninin de bulunduğu 39 eserinin yer aldığı iki CD'lik albümü bulunuyor.
1913 yılında hayatını kaybeden Tatyos Efendi Kadıköy Uzunçayır Ermeni mezarlığına gömülür. (NV)
* Vikipedia'dan derledik.