Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin (SSM) hayata geçirdiği Müzede Sahne etkinliğinin dördüncüsü 7-15 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.
Etkinlik, Emre Koyuncuoğlu'nun sanat yönetmenliğini üstlendiği ve her yıl belli bir tema üzerinden gösteri sanatları alanındaki işlerden bir seçki sunuyor.
Müzede Sahne'nin bu yılki başlığı; özellikle pandemi döneminde daha da artarak şiddet gören, zorlanan, tehdit altında yaşayan ve hayatını kaybeden kadınların sesi olması amacıyla "Adı Sanı, İsmi Cismi' başlığıyla topyekûn kadın.
Bu yıl, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen tiyatro sektöründeki üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ile profesyonelleşmesini hedefleyen Tiyatro Kooperatifi'ni destekleyen Müzede Sahne'nin programı, salgının ağır etkilerini yaşayan sahne sanatlarıyla dayanışmanın önemine dikkat çekiyor.
Kültür sanat sektörünün pandemi döneminde sadece Türkiye'de değil, dünyada da en zorlu sınavlarından birini verdiğini belirten Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer şöyle konuştu:
"Özellikle de pandeminin etkilerini halen en ağır şekilde yaşayan sahne sanatları... Yaşadığımız olağanüstü süreç bize birbirimize destek olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Sanat yönetmenimiz Emre Koyuncuoğu ile birlikte bu yıl Müzede Sahne'de kadınları odağına alan bir program oluşturduk. Bir hafta boyunca oyunlarla, panellerle, etkinliklerle kadını konuşacağız. Umuyorum ki bu derin toplumsal yaramıza tiyatro aracılığıyla da dikkat çekmeyi başaracağız."
Müzede Sahne'nin Sanat Yönetmeni Emre Koyuncuoğlu da "Kadın kuruluşlarının bütün çabalarına rağmen toplumumuzda artan kadına yönelik şiddet, tecavüz, taciz vakaları, kadının kendi bedenine sahip çıkma mücadeleleri ve halen geçerli olan tüm haklarının yeniden sorgulanmaya başladığı bu dönemde biz de Müzede Sahne'yi kadın oyunlarına, kadın oyun yazarlarına ve bu alanda farkındalık üreten sivil toplum platformlarına ayırarak bir başka alanda daha dayanışma örneği göstermeyi amaçladık" dedi.
Müzede Sahne'nin programında şu oyunlar yer alıyor:
Altıdan Sonra Tiyatro'dan Burak Çöllü'nün yazığı "Nihayet Makamı"
Mek'an Tiyatro'dan Şamil Yılmaz'ın yazıp yönettiği "Dansöz"
Tiyatro Hemhal'den Hakan Emre Ünal'ın yazıp yönettiği "Tırnak içinde Hizmetçiler"
Tiyatro 11'den Füsun Demirel'in çevirip yönettiği Dario Fo'nun ve Franca Rame'nin "Şişman Güzeldir "oyunu
Biteatral'den Aslı Erdoğan'ın bir hikayesinden yola çıkarak sahneye uyarlakları ve Ayşe Lebriz Berkem'in oynadığı "Bir Deli'nin Güncesi"
Atta Festival'in uluslararası prodüksiyonu olan çocuklara yönelik "Tavşan Aranıyor"
Tiyatro BeReZe'nin yine uluslararası bir prodüksiyonu olan"Fil"
Kadıköy Emek Tiyatrosu'nun Franz Kafka'nın bir öyküsünden uyarladığı "Pireli Varyete"
İstanbul B.B. Şehir Tiyatroları'ndan Özgür Kaymak'ın yönetiminde Deniz Altun'un yazdığı "Gül'e Ağıt"ın oyunu okuması
Tiyatro Öteki Hayatlar'dan Can Utku'nun yazıp yönettiği "Karar"
Tatavla Sahne'den Metin Balay'ın yazıp yönettiği ve Eraslan Sağlam'ın oynadığı "İnadına İnsan"
Kadıköy Teatron'dan özgün kukla tasarımlarıyla yetişkinler için sahneledikleri "Altın Elma"
Duygu Dalyanoğlu'nun "K'nın Sesi"
BGST'den Sevilay Saral'ın yazdığı "Bir Kadın Uyanıyor."
Ayrıca; Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (Su-Gender) işbirliğinde panel ve söyleşi ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu, Okan Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme ve Destek Çalışmaları Komisyonu, Susma Bitsin, Mor Çatı ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun yer alacağı paneller de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
Müzede Sahne etkinliğinin program ve bilet satışı için burayı tıklayın.
(AÖ)