Koç Üniversitesi’nde ISS taşeron şirketine bağlı çalışan 161 işçinin sözleşmesinin yenilenmeyerek işten çıkarılması üzerine başlayan direniş beşinci gününde.
İşçiler, öğrenciler ve öğretim elemanlarının yanı sıra üniversite dışından dayanışma için gelen kişi ve gruplarla süren eyleme müzik ve halaylar eşlik ediyor. Geceyi de vardiyalı olarak eylem alanında geçiren işçilere destek olan öğrenciler, üniversitede temizliği kendileri yapıyor.
Dün, Koç Üniversitesi Genel Sekreteri Murat Halimoğlu eylem alanına işçilerle görüşerek yeni firmada işe alınabileceklerini belirtti.
Bunun üzerine işçiler açıklamayı değerlendirirken işçiler, öğrenciler, öğretim elemanları ve avukatlardan oluşturulan müzakere komitesi Halimoğlu ile görüştü. Komite, geceyarısına dek süren görüşmede müzakerelerin başlamasına yönelik ilk şart olarak önkoşullar öne sürerek, taleplerini iletti. Sonuçları da eylem alanında açıkladı.
Önkoşullardan biri kabul edildi
Müzakere komitesi iki önkoşul öne sürdü:
* Müzakere süreci tamamlanana kadar yeni sözleşme imzalanan taşeron firmalarının işçilerinin içeri girişi konusundaki ısrar ve tehdit ortadan kaldırılsın.
* ISS’nin yasal hiçbir karşılığı bulunmaksızın tazminat ödeme yükümlülüğü ile ilgili olarak koyduğu üç gün sınırı kaldırılsın, bu hususta ISS ile görüşülerek derhal bir çözüm üretilsin.
Halimoğlu, bu önkoşulların ilkini kabul etti. İkinci önkoşul ile ilgili ise komiteye bugün bilgi verecek.
“Çalışmak isteyen işçiler işe alınsın”
Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarından Şerife Ceren Uysal ve öğretim üyesi Deniz Yükseker talepleri açıkladı:
* 2 Nisan 2013 günü işten çıkartılan işçilerden, tekrar Koç Üniversitesi bünyesindeki taşeronlarda çalışmak isteyenlerin tamamı işe alınsın. Bütün işçilerle bireysel iş sözleşmesi imzalansın ve birer örnekleri işçilere verilsin.
* Yeniden işe alınarak iki ayrı taşeron bünyesinde istihdam edilecek olan tüm işçilere İş Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca eşitlik ilkesi uygulansın.
* İşçilerin tamamıyla altı ay içerisinde işten çıkartılamayacakları hususunda İş Kanunu’nun 18. maddesine uygun olarak iş güvencesini düzenleyen bir protokol imzalansın.
* Koç Üniversitesi bünyesindeki taşeronlarla ek protokol düzenlenerek, işçilerin onayı ya da talebi olmaksızın alt işveren-asıl işveren sözleşmesi süresince Koç Üniversitesi dışında rotasyon yoluyla istihdamının önüne geçilsin.
* Asıl işveren-alt işveren sözleşmesinin bitiminde, yeni bir taşeronla sözleşme yapıldığı takdirde Koç Üniversitesi’nin bünyesinde hizmet veren işçilerin yeni taşerona devri esas alınsın.
* İşçilerin yıllık izin süresi ve ihbar süresi ilk işe girdikleri tarih dikkate alınarak hesaplansın, bu hususta işçilerin bir hak kaybı yaşamasının önüne geçilsin.
* İşe geri alınan işçilerin tamamına en az 1000 TL ücret verilsin. İşçilere verilen ücrete her yıl TÜFE oranında zam yapılsın.
* İşe geri alınan işçilere sağlanan yemek yardımı konusunda, Koç Üniversitesi’nin öğretim elemanları ve idari personeli ile aynı koşullar sağlansın.
* Günlük işe giriş yoklamalarında insan onuruna aykırı olduğu gözetilerek parmak izi uygulamasına son verilsin. Parmak izi, avuç izi, retina taraması gibi yöntemler yerine yoklama konusunda bir alternatif üretilsin.
“Taşeron İzleme Kurulu kurulsun”
* Öğretim elemanları, öğrenciler, işçilerin temsilcilerinden oluşan bir Taşeron İzleme Kurulu kurulsun. Bu kurulla ilgili olarak aşağıda sıralanacak ek maddeler kabul edilsin:
* Taşeron İzleme Kurulu kuruluş sürecinden başlamak üzere üniversite idaresinden bağımsız olacak.
* Taşeron İzleme Kurulu, Koç Üniversitesi bünyesindeki bütün taşeronların İş Kanunu’na uygun hareket edip etmediği hususunda denetim ve gözlem yapma hak ve yetkisine sahip olacak.
* Taşeron İzleme Kurulu, işçilerin çalışma koşulları ile ilgili şikayetlerinin değerlendirildiği ilk kurul olacak.
* İşçilerden alınacak her türlü onay ve işçilere imzalatılacak her türlü belge, Taşeron İzleme Kurulu’nun denetim ve gözetimi altında gerçekleştirilecek.
* En az haftada bir saat olmak üzere işçilerin mesai saatleri içerisinde Taşeron İzleme Kurulu ile toplantı yapmalarına izin verilecek.
* Bu kurul ile ilgili bir protokol düzenlenecek.
Taleplerle ilgili konuşmanın ardından bahar tatiline giren üniversitede, müzakere sürecinde eylem alanındaki kalabalığın korunmasına yönelik çağrı yapıldı. (EG/BK)