Cumartesi Anneleri/İnsanları kayıplarının akıbetinin açığa çıkarılıp faillerin yargılanması talebiyle bu hafta 600. kez Galatasaray’da olacak.
Gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, 600. hafta vesilesiyle bianet'e yaptığı açıklamada "Özgürlük ve demokrasinin olduğu, herkesin özgürce fikrini söyleyebildiği, özgürce yaşayacağı bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
27 Mayıs 1995 Cumartesi günü saat 12.00'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları "Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray'da ilk kez oturma eylemi yaptı. 21. yılına giren Cumartesi oturmaları, Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmasıyla başlamıştı. 1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12:00'de "Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray lisesi önünde oturdular. Galatasaray oturmalarının 170. haftasında, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, yedi ay sürdü . Her Cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltı oldu.Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. 10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009'da Cumartesi oturmaları yeniden başladı. Ve kesintisiz olarak devam ediyor. Eylemlerin başlamasından bu yana gözaltında kayıplar büyük ölçüde azaldı. Ancak 2004'te İğneada'ya giden Tolga Baykal Ceylan'dan haber alınamadı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'den de 27 Mayıs'tan bu yana haber alınamıyor. |
Muzaffer Yedigöl: Mücadeleye devam
"Annelerimiz, kardeşlerimiz, yakınlarımız ağladı, üzüldü başkaları ölmesin, ağlamasın. Demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin olacağı ülke diliyoruz.
"Özgürlük ve demokrasinin olduğu, herkesin özgürce fikrini söyleyebildiği, özgürce yaşayacağı bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz.
"Kardeşimin dosyası hakkında zamanaşımından dolayı takipsizlik kararı verildi. Haklısınız dediler ama davayı reddettiler. AİHM'e başvurduk."
TIKLAYIN: "KAYBEDECEKLERİNİ BİLSEYDİM, OĞLUMU ÇOBAN YAPARDIM"
Nurettin Yedigöl35 yıldır haber alınamadı. Türkiye'de kovuşturmaya yer yok kararı geldi. AYM, başvuruyu zamanaşımı nedeniyle kabul etmedi. Aile AİHM'e başvurdu. 10 Nisan 1981'de Çağlayan'da kuzeninin düğününden çıktıktan sonra arkadaşlarının kaldığı İdealtepe'deki eve gitmek üzere düğünden tek başına ayrıldı. Gittiği evden bir gün önce de arkadaşları gözaltına alınmıştı, polis evde bekliyordu. 12 Nisan 1981'den sonra kendisinden haber alınamadı. 21 Mart 2012'de Yedigöl'ün ölümünden sorumlu olanların bulunup yargılanması amacıyla yapılan suç duyurusuna 28 Ağustos 2012'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan "kovuşturmaya yer yok" kararı geldi. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu. AYM, başvurunun zamanaşımı sebebiyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. TIKLAYIN: AYM'DEN NURETTİN YEDİGÖL'ÜN GÖZALTINDA KAYBEDİLMESİNE ZAMANAŞIMI KARARI |
(BK)