Fotoğraf: RSF Twitter hesabı
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), mültecilerin sosyal medyada paylaştıkları "muz yeme" görüntülerini haberleştiren Suriyeli gazeteci Majed Shamaa'nın sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Shamaa'nın ortaya çıkan gerginliği haberinde "alaylı şekilde işlemekle" suçlandığını aktaran RSF, Göç İdaresi yetkililerine, uluslararası hukuka göre kişilerin ölüm tehlikesi bulunan ülkelerine gönderilmesinin yasak olduğunu hatırlattı.
İYİ Partili Aksoy'dan suç duyurusu
Euronews'in haberine göre, İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy'un sosyal medya hesabından yaptığı suç duyurusu üzerine 30 Ekim'de Türkiye'de yayın yapan Orient TV çalışanı Majed Shamaa evinden gözaltına alındı.
Aksoy, suç duyurusunda muz eylemlerinin İstanbul'da yayın yapan Orient TV Plus tarafından başlatıldığını öne sürdü.
Suriyelilerin “muz eylemi”6 gün önce provokatör BAE menşeili ve İstanbul’da yayın yapan Orient PlusTv tarafından ilk başlatıldı.
— İlay Aksoy (@ilay_aksoy) October 29, 2021
Bizzat bu rezilliğin başı olan @OrientNews de acilen Türkiye’de tüm faaliyetleri sonlandırılmalı! @EmniyetGM @TC_icisleri @Gocidaresi@MhpTbmmGrubu pic.twitter.com/veOUzCh0IN
Evinde gözaltına alındı
Cumartesi gecesi evinden gözaltına alınarak savcılığa ifade veren Gazeteci Shamaa ise hakkındaki suçlamaları reddetti.
Shamaa ifadesinde, "Ben olay patladığında tatildeydim. Olaydan bir gün sonra haber yapabildim. Olayları Orient News'in başlattığına dair açıklama bir iftiradır" dedi.
Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi
Herhangi bir adli kontrol ve de imza şartı aranmaksızın savcılık tarafından serbest bırakılan Gazeteci Majed Shamaa idarenin işlemi üzerine Gaziantep'te Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi.
Gazeteci Shamaa'nın avukatı Avukat Mehmet Ali Hartavi ise müvekkilinin şaşkınlık içinde olduğunu söyledi:
''Müvekkilim ile görüşmemde bana; 'Ben işimi yapıyorum. Ben içinde mizahın olduğu programlar yapıyorum ve amacım insanları güldürmek. Gazetecilik yaparken, insanları güldürmek ve düşündürmek benim işimin bir parçası. Ve sırf bu yüzden neden burada olduğumu anlayamıyorum. Gerçekten Türkiye halkını aşağılamış olsam hak ederdim ama ben burada gazetecilik yaptım. Var olan bir olayı işin içine mizah katarak insanlara anlattım.' dedi. Kendisi büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Onunla birlikte İstanbul'da yaşayan eşi ve çocukları da oldukça kötü durumda. Ve çaresiz bekliyorlar.''
TIKLAYIN - 'Muz yeme' videosu paylaşan 7 mülteci sınır dışı edilecek
Av. Hartavi: İnfaz edilme riski çok yüksek
Av. Hartavi, müvekkili Shamaa'nın geri gönderilmesi durumunda infaz edilme riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti:
''Gazeteci Majed Shamaa hem Esad'a hem de gönderilmesi planlanan yer olan İdlib'te Tahrir el-Şam'a karşı muhalif. Bu yönde davranışları ve açıklamaları var. O nedenle eğer gönderilirse infaz edileceğine inanıyor. Ben savcıya da söyledim, benim müvekkilim geri gönderilemeyecek yabancılar arasında. Müvekkilimin serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Yaptığı işlere de bakılınca görülecektir. Müvekkilim gazeteci, bundan daha önce de hazırladığı elli program var. Yine aynı tarz. Kimseyi aşağılamak gibi bir niyet yok.''
Majed Shamaa'nın aynı zamanda bir komedyen olduğunun altını çizen Av. Hartavi, ''Müvekkilimiz aynı zamanda komedyen olduğundan mizansenin de içinde yer aldığı bir haber videosu hazırlıyor. Muz vakasından dolayı kanayan bir yaraya parmak basıyor. Ötesinde kimseyi aşağılamıyor'' ifadelerini kullandı.
6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanununun 54 maddesi'ne göre kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından kişi tehlikeli görülürse sınır dışı edilebiliyor. Gazeteci Majed Shamaa'nın avukatı Avukat Mehmet Ali Hartavi'nin talebi ise bunun yaşanmaması.
TIKLAYIN- İHD: Sınır dışı kararı açık ihlalidir, durdurulmalıdır
Ne olmuştu?
Kanal Dünya isimli YouTube kanalı 17 Ekim'de İstanbul'un Esenler ilçesinde sokak röportajı yaptı.
Sokak röportajında Suriyeli sığınmacıları hedef gösteren bir kişi "Ben muz yiyemiyorum, siz kilolarca muz alıyorsunuz" dedi.
Ayrımcı ifadelere tepki gösteren bazı Suriyeliler muz yerken ki görüntülerini sosyal medyadan paylaştı.
Sosyal medyada "provokatif amaçlı video" paylaşan 31 kişinin tespit edildiğini duyuran polis yaptığı ev baskınlarında 11 Suriyeli mülteciyi gözaltına aldı.
Gözaltına alınanlar hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama"dan işlem yapan polis daha sonra yedi Suriyeli mülteciyi İstanbul İl Göç İdaresine gönderdi.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarında "muz yeme" videoları paylaşan 7 mültecinin sınır dışı edileceğini açıkladı.
İzmir'de polis video paylaşan sekiz kişiyi gözaltına aldı. Yaşı küçük bir kişi, Çocuk Şube Müdürlüğü'ne gönderildi.
Gözaltına alınanlar, emniyetteki işlemlerinin ardından 'kamu düzeni ve güvenliğini tehdit eden yabancı şahıslar' kapsamında sınır dışı edilmek üzere il göç idaresi müdürlüğüne gönderildi. (KÖ)