Fotoğraf: Odatv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ile TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel’in haber kaynağı astsubay Erdal Baran ile yaptığı telefon görüşmeleri nedeniyle askeri casusluktan yargılandığı davanın ikinci duruşması Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yedi aydır tutuklu yargılanan Baran ile tutuksuz yargılanan Yıldız ve Dükel duruşmada hazır bulundu.
TIKLAYIN - Müyesser Yıldız hakkında tahliye kararı
Diken’den Cana Coşkun’un aktardığına göre, ilk duruşma sonrasında Milli Savunma Bakanlığı’ndan Erdal Baran’ın dava konusu belgelere erişim izninin olup olmadığı soruldu. Milli Savunma Bakanlığı mahkemeye gönderdiği yazıda Baran’ın sadece kendi birliğindeki ve görev alanındaki evraklara erişim izninin olduğunu kaydetti.
Daha sonra mahkeme başkanı Halit Kılıç 9 Kasım 2020’de görülen ilk duruşmadan sonra Ankara başsavcılığının tüm sanıklar hakkında zincirleme bir biçimde ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme’ suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırladığını, mahkemenin de 14 Aralık 2020’de iddianameyi ana davayla birleştirildiğini söyledi.
Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz’ın hazırladığı iddianameye göre gazetecilerin ilk davada istenen 17.5 yıl hapis cezasının yanı sıra 14 yıla kadar daha hapsi isteniyor.
Yıldız: Bir şey bulunarak cezalandırılmak isteniyoruz
Mahkeme başkanının bilgilendirmesinden sonra sanıklara yeni iddianameye karşı savunmaları soruldu. Müyesser Yıldız, ‘casusluk’ suçlamasıyla gözaltına alındıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu iddialar tutmayınca sorgulama aşamasında ‘ifşa’ ile suçlanıp tutuklandık. Şimdi de savcılık temine getirmeye çalışıyor. Mutlaka bir şey bulunarak cezalandırılmak isteniyoruz. İddia makamı bu çabanın yanı sıra ihbarcının bulunması, ana hedefin ben olduğu, telefonlarımın dinlediği, kimin dinlediği ile ilgili de bir araştırma yapıp iddianame tanzim etseydi keşke.
“Temin dediğimiz şey zaten gazeteciliğin temelidir. Gazeteci önce bilgiyi temin eder, sonra açıklar. Varsayalım ki bilgiyi temin ettim, bu bilgiye ulaşacağım ki yazayım, analiz edeyim. Genelkurmay’ın gizli demesiyle bir bilgi gizli olmaz. Libya’daki komutanın kim olduğunu bilmek zor değil, Geçtiğimiz günlerde orada konser verildi. Fotoğraflar çekilmişti, bu ifşa mıdır şimdi? TSK’ye ve hukuka sahip çıktığım için cezalandırılmak isteniyorum. Yargı reformundan bahsediliyor. Gelin bu reformun işaret fişeğini siz yakın ve beraat kararı verin.”
Dükel: Epey bereketli bir dosya
İsmail Dükel de yeni suçlamaya karşı söz konusu davanın ‘bereketli’ bir dosya olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Bir dava dosyası bir başkasını doğuruyor, epey bereketli bir dosya. İfşanın ifşası olmaz da ikinci iddianameyle bir şey olur mu diye düşünmüş savcılık. İki iddianame arasında geçişken bir iddia var. Yargı reformunun konuşulduğu günlerde biz buradayız. Yargı reformu eğer bir ülkede numaralandırıyorsa ve her döneme bir yargı reformu umuduyla giriliyorsa bu sistemde bir arıza vardır. Biz de bu arıza sonucu buradayız. Bu arızayı biz düzeltemeyiz. Meslek erbaplarına, yani size düşüyor bu.”
Taleplere ret
Savunmalar tamamlandıktan sonra mahkeme başkanı Kılıç, duruşma savcısına taleplerle ilgili görüşünü sordu.
Savcı, Yıldız ve Dükel hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının devam etmesini ve davanın ihbarcısının kimliğinin tespit edilmesi için Ankara TEM Şube Müdürlüğü’ne yazılan yazının sonucunun beklenmesini talep etti. Tutuklu Baran’ın da bu halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Erdal Baran'ın tutukluluğunun devamı, akıl sağlığı ile ilgili rapor alınması, Hanefi Avcı'nın ve gazetecilerin tanık olarak dinlenmesi ile Yıldız'ın telefonunun dinlenip dinlenmediğinin tespiti taleplerinin reddine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 5 Şubat saat 9:30'da görülecek.
Ne olmuştu?
Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel 8 Haziran 2020’de ‘askeri casusluk’ suçlamasıyla evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Üç günlük gözaltının ardından Dükel serbest bırakıldı, Yıldız ise tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne kondu. Yıldız ile birlikte haber kaynağı Erdal Baran da tutuklandı.
Yıldız, gözaltına alınmadan kısa bir süre önce, kendisine hakaret eden Soylu hakkında ‘hakaret ve iftira’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
Ankara başsavcılığının hazırladığı iddianamede gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile Erdal Baran’ın “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 17.5 yıla kadar hapisleri talep edildi.
9 Kasım 2020’de görülen ilk duruşmada Yıldız, yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Mahkeme ayrıca sanıklar hakkında TCK’nin 327. maddesinde düzenlenen ‘devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek’ suçlamasıyla Ankara başsavcılığına bildirimde bulunulmasına karar verdi. Mahkeme asker Erdal Baran’ın da akıl sağlığının yerinde olup olmadığıyla ilgili hastanelere yazı yazmıştı.
TIKLAYIN - Savcı Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel'e ceza istedi
TIKLAYIN - Gazeteciler İsmail Dükel ve Müyesser Yıldız Gözaltına Alındı
(HA)