Örgüt, NSA kısa adıyla biliniyor. Aslında bir Soğuk Savaş yılları ürünü. ABD'nin 33'ncü Başkanı Harry S. Truman 24 Kasım 1952'de Ulusal Güvenlik Konseyi İstihbarat Dairesi'ni (National Security Council Intelligence Directive -NSCID) lağvedip NSA'yı kurmuş .
Zaman zaman rekabet ettiği CİA'dan en büyük farkı "şöhreti sevmemesi". Örgüt yöneticilerinin tercihi, kurumdan "No Such Agency" (Yok Böyle Bir Örgüt) diye söz edilmesi. NSA'nın mensubu olduğu 13 üyeli "ABD İstihbarat Ailesi" ise şöyle sıralanıyor:
ABD İstihbarat Ailesi
* Ulusal Güvenlik Örgütü/Merkezi Güvenlik Servisi (National Security Agency/Central Security Service - NSA/CSS )
* Merkezi Haberalma Örgütü (Central Intelligence Agency - CIA );
* Ulusal Harita ve Görüntü Örgütü (National Imagery and Mapping Agency - NIMA );
* Federal Soruşturma Dairesi (Federal Bureau of Investigation - FBI );
* Karşı İstihbarat Örgütü (Defense Intelligence Agency - DIA );
* Ulusal Keşif Ofisi (National Reconnaissance Office - NRO );
* Enerji Bakanlığı (Department of Energy - DoE );
* Askeri İstihbarat ( Army Intelligence );
* Hava Kuvvetleri İstihbaratı ( Air Force Intelligence );
* Deniz Kuvvetleri İstihbaratı ( Navy Intelligence );
* Deniz Piyadeleri İstihbaratı ( Marine Corps Intelligence ) ;
* Hazine Bakanlığı ( Department of Treasury );
* Devlet Müsteşarlığı ( Department of State ).
Şöhreti sevmez dedik ya, elinden gelse adının dahi anılmasını istemez. O yüzden de ABD'li yöneticiler tarafından varlığı inkar edildi. Yaklaşık 40 bin kadrolu çalışana sahip NSA'ya bakarsanız varlık nedeni "kriptoloji bilimini icra etmek, ABD'nin enformasyonlarını şifrelemek, düşmanların şifrelerini kırmak "... Şifre bilimi olarak da bilinen kriptoloji neyin nesi peki? Kriptografinin Türkçe adı şifreyazımdır . Kriptografi Yunanca gizli anlamına gelen "kript" ve yazı anlamına gelen "graf"'dan türetilmiştir. Kriptoloji ise şifrebilimdir. Şifre kelimesi ise Fransızcadaki "chiffre" yani sayı kelimesinden gelmektedir.
İlk şifreci: İmparator Sezar
NSA'nın web sayfalarında da dile getirildiği gibi düşünülebilecek en basit simetrik şifrelerden biri Sezar Şifresidir. Eski Roma İmparatoru Sezar'ın kullandığı bu şifre bütün kriptolojiye giriş yazılarının standart örneğidir. Sezar Şifresi ni kullanmanın basit bir yolu, alfabenin bütün harflerini bir kağıt şeridi üzerine yazıp, şeritin başını sonuna yapıştırmaktır. Gizli Anahtar olarak (veya şifrenin değişkeni) olarak, bir ile alfabemizdeki harf sayısı eksi bir arasında bir n sayısı seçilir. Metinimizi şifrelemek için, harfleri teker teker alırız; şeritin üzerinde o harfin yerini bulup, sağa doğru n tane harf atlarız; şifreli metinimizde ise o harfin yerine bulduğumuz yeni harfi buluruz. Şifreyi çözmek için, aynı işlemi, şeriti aksi yönde çevirerek gerçekleştiririz.
Evet, kulağa hoş geliyor değil mi? Şifrebilimi, kriptografi, Sezar'ın sayıları... Her şey NSA'nın web sitesinde yazılanlar kadar toz pembe ve masumane olsa keşke!
İmparatorluğun gözü-kulağı NSA'nın asıl görevi Soğuk Savaş yıllarından bu yana özetle şuydu: Ümüğü sıkılacak ABD muhaliflerinin,boğazına çökülecek ülke ve rejimlerin belirlenmesiydi. Dünyanın her yerinde, her karışında!.. Operasyonlara ,"nerede, ne zaman ve nasıl"a NSA'nın elde ettiği enformasyon yön verdi . Papua-Yeni Gine'den Kolombiya'ya, Tibet'ten Güney Afrika'ya kadar....
Aslında yeryüzünde NSA'nın dinlemediği pek kimse kalmamış. Ama biz yine de ilginizi çekebilecek bazı isimler verelim:
Sinatra, Lady Di... Kimler dinlenmemiş ki!
Şarkıcı Frank Sinatra, uzun yıllar "mafya ile yakın ilişkiler içinde olduğu kuşkusu" ile sürekli dinlenmiş. İngiltere kraliyet ailesinin mahzun prensesi Diana . Gerekçe, Diana'nın kara mayınlarına karşı yürütülen çalışmalara katılması. Vietnam Savaşı'na karşı çıkan Dr. Benjamin Spock, Jane Fonda. "Black Power" siyah hareketinin lideri Elridge Cleaver.
Binlerce kişilik listelerde politikacılar, diplomatlar, iş adamları, sendikacılar, Amnesty International gibi sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve Katolik Kilisesi'nin yöneticileri vardı.
NSA'nın ABD'li senatörleri dahi takip edip dinlediği kanıtlandı. 1988'de ABD Kongresi'nde kurulan "gizli servisleri araştırmaya dönük bir komisyonda" NSA'nın uzun yıllar yöneticileri arasında yer alan Margaret "Peg" Newsham da vardı. Newsham, ABD'li senatör Strom Thurmond'un bir telefon görüşmesinin dinlenmesine tanık olduğunu ifade etti.
NSA, bu dinleme ve takip işini İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından kurmaya başladığı ECHELON sistemi sayesinde gerçekleştiriyor. Askeri İngilizcede ECHELON, NSA'nın en büyük icraatı. ECHELON'un yaptığı şu: Aklınıza gelebilecek her türlü iletişim aracının (faks, e-posta, teleks, telefon...vs) dinlenip sürekli değişebilecek anahtar kelimeler için taranması. ECHELON çok güçlü bilgisayar donanımına ve güvenliği üst düzeyde mümkün kılan özgün yazılımlara sahip.
Kendi mütteğini dinleyen ABD
İmparatorluk, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı'nın henüz ayakta olduğu yıllarda ECHELON'dan gelen verileri müttefikleriyle paylaştı... Müttefikleri öyle zannediyordu. 6 Eylül 1960 tarihinde Moskova'da bir basın toplantısı yapan NSA'nın eski analistleri Bernon Mitchell ve William Martin'i ortalığı karıştırdı.
SSCB'ye iltica eden iki analist özetle şunları söylüyordu: "ABD, tam 40 ülkede her türlü iletişimi dinler. Dünyayı dinlerken ikiye böleriz, Sovyetler ve müttefikleri bir grup. İkinci grup ise geri kalan ülkelerdir." NSA, önceleri aralarında müttefiği Türkiye'nin de yer aldığı bu ikinci "hedef grubu" kısaca "ALLO", daha sonra da ROW (Rest of the World-Dünyanın geri kalanı) diye adlandırdı.
ECHELON, artık ABD ekonomisinin emrinde
Daha 1960'larda ifade edilmeye başlayan bu gerçekler, NSA'nın yoğun dezinformasyon harekatıyla geçiştirildi.
İmpartorluğun ilanından sonra ECHELON ekonomik amaçlarla kullanılmaya başlandı. NSA'nın dinleme cihazları, ABD şirketlerini öncelikli kılmak hedefiyle kullanılmaya başlandı. Eee, elbette ne de olsa ulusal güvenlik kapsamlı bir konuydu.
Ancak başta Yeni Zelandalı Nicky Hager ve İngiliz Duncan Campbell 'in yıllar süren çalışmaları, ısrarlı araştırmaları NSA'nın faaliyetlerini gözlerden uzak tutmasını önledi.
Mutsuz yıllar NSA.(NH/BB)