Yarın, Hıristiyanların İsa'nın doğumunu kutladıkları Noel Bayramı (25 Aralık). Kutlamalar bugün Noel arifesiyle başlıyor, bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.
Hıristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde Noel tatili yeni yıl tatiliyle birleştirilir. Bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jül Sezar takviminde 25 Aralık'a denk gelen 7 Ocak 'ı Noel olarak kutlarlar.
Noel MS 354’ten beri kutlanıyor. Yortuda İsa peygamberin beden alıp dünyaya gelişi, sekiz günlükken sünneti, 40 günlükken mabede sunuluşu, 12 yaşında din insanlarıyla konuşması ve 30 yaşında “vaftizci Yahya” tarafından vaftizi kutlanır.
Hıristiyan dinini Roma’da yaymaya çalışanlar “6 Ocak’ta Epiphany yortusundaki kutlamalar arasında yer alan beş farklı kutlamadan” biri olan İsa peygamberin dünyaya gelişinin kutlamasını 25 Aralık gününe çektiler. Böylece milattan sonra 354 yılından itibaren 25 Aralık kutlamaları Roma’da İsa’nın doğum kutlamalarına dönüştü. Ermenilerse 6 Ocak’ta Epiphany kutlamalarına devam ediyor.
Günümüzde Noel kutlamaları kapsamında genellikle, İsa'nın doğuş sahneleri canlandırılıyor, Noel ağaçları süsleniyor, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılıyor, hediyeler alınıp, tebrik kartları veriliyor ve Noel arifesinde Noel Baba'nın (Santa Klaus, St. Nicholas) gelişi simgesel olarak canlandırılıyor. Popüler Noel temalarıysa, iyi niyet, vericilik, sevecenlik ve ailenin birlikte zaman geçirmesi olarak sıralanabilir.
Noel - Christmas ne demek?
24 Aralık gecesi ve 25 Aralık günü kutlamaları 597 yılından itibaren Noel / Christmas olarak adlandırıldı.
Kiliselerde Latince tekrarlanan “Festum nativitatis Domini nostri Jesu Christi” (İsa peygamberin doğum şöleni) sözü “Dies Natalis Domini” (İsa peygamberin doğumgünü) halini aldı. Natalis kelimesi de “derive” olup, İtalya’da “Natale”, İspanya’da “Navidad”, Portekiz’de “Natal” ve Fransa’da “Noel” haline geldi.
Papa Gregoire le Grand tarafından 597 yılında İngiltere’ye gönderilen Aziz Augustin, Hıristiyan 25 Aralık kutlamalarını da kısaca “Noel” günü olarak adlandırdı.
İsa peygamberin beden alış ayininin yapıldığı güne bu yaklaşımla Christmas günü denildi.
Hıristiyan toplumunun Noel’ini kutluyoruz. (EA)
* Bu yazıda Güngör Uras’ın Milliyet’teki makalesinden yararlandık.