Kreuzberg'deki 13 sınıflı okulda 300 öğrenci bulunduğunu anlatan Mutlu, "Alman ve Türk öğrenciler burada her iki dili de resmi eğitim kapsamında öğreniyor" dedi.
Daha çok Türkler, yabancılar ve sanatçıların yaşadığı Kreuzberg Berlin'in İstanbul'u olarak da anılıyor. Birçok fikir ve düşünce bu bölgede üretildi.
Entegrasyona katkı
"Bu tür okullar iki toplumu birbirine daha çok yaklaştırıyor ve entegrasyon sürecine olumlu katkı veriyor."
"Kürtçe eğitim" talebine de değinen Mutlu, "Türkiye'de son dönemde pozitif gelişmeler yaşanıyor ama yeterli olmuyor. Avrupa Birliği'ne uyum adına bazı yasalar değişirken, birçok olumsuzluklar da devam ediyor" dedi.
Mutlu, Bianet muhabirleriyle görüşürken "Avrupa'da ve Türkiye'de parlamenterlik" üzerine şöyle konuştu:
* Türkiye'de yaşasaydım, sanıyorum parlamenterlik yapmazdım. Benim anlayışımda çalışabileceğim bir ortamı yok.
45 bin Türk
* Berlin'de Alman vatandaşlığına geçen 45 bin Türk bulunuyor. Yabancıların Alman vatandaşlığına geçmesi üzerine siyasi partiler de listelerinde Türklere de yer vermeye başladılar.
* Alman partilerin bizlere ilgi göstermesi, listelerinde yer vermesi veya vermeye çalışması sevindirici. Ama sadece 45 bin oy pastasına seslenmek için birikimi olmayanları da listeye koyma istekleri üzücü. Yine de temennimiz daha çok Türk'ün Almanya'da seçimleri kazanması.
Göç ve Uyum Komisyonu
* Türk vekiller yabancılara ilişkin yasalarda ortak hareket edemiyor. Bu nedenle parlamentoda tek ses olamıyor, Türkler hakkında dahi birlikte karar alamıyoruz.
* Parlamentoda bulunan yabancı kökenli vekillerin amacı Göç ve Uyum Komisyonu kurmaktı. Ama Yeşiller dışındaki partiler bunu ret etti ve bu partilerdeki Türk vekiller de çalışma yapamadı. Onlar şimdilik toylar. Ortak hareket için zaman lazım. (AB/NM)