Prof. Dr. Uğur Kocabaşoğlu, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sözleriyle gündeme gelen "mütareke basını" nitelendirmesinin bir efsane olduğunu, yanlış bilindiğini açıkladı.
Başbuğ, "Mütareke basını dahi bu kadar hain değildi'' sözleriyle dün gazeteleri hedef aldı. Başbuğ konuşmasında "Hain" olarak damgaladığı "Mütareke basını" tanımının içine hangi gazetelerin girdiğini söylemedi.
"Bir mit yaratıldı"
1918'de 1. Dünya Savaşı'nı kazanan İtilaf Devletleri'yle Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan Mondros Mütarekesi'ne gönderme yapan "Mütareke basını" tanımının sıkça kullanıldığını söyleyen tarih profesörü Uğur Kocabaşoğlu bianet'e şunları söyledi:
"Bu söz, mütareke dönemi basınının büyük kısmının Anadolu'ya, yani Milli Mücadele'ye karşı olduğu önyargısıyla söyleniyor ama bu doğru değildir. Yani mütareke basını diye bir mit yaratılmıştır ve sürekli bu söylenip durur. Başbuğ da bunu söylemeye çalışıyor ama bilgi yanlış. Bir iki gazete dışında İstanbul basını Milli Mücadele'ye destek vermiştir."
Prof. Dr. Kacabaşoğlu Peyam-ı sabah, Alemdar gazeteleri ile Refik Halid Karay tarafından çıkarılan Aydede dergisinin Milli Mücadele karşıtı olduğunu anlatarak devam etti:
"Bu iki gazete ve bir dergi dışında Milli Mücadele'ye karşı çıkan yayın yoktur. Hatta İstanbul basını işgal dönemindeki sansürün el verdiği ölçüde Anadolu'yu savunan yayınlar yapmıştır. Akşam, Vakit, Tasvir-i Efkar ve Tanin gazeteleri Milli mücadeleyi desteklemiştir."
"150'likler listesine girdiler"
Prof. Dr. Kocabaşoğlu, Mütareke döneminde milli mücadeleye karşı olan gazetecilerin 150'likler listesine sokulduğunu anlattı. "Yüzellilikler" Kurtuluş savaşı sonrası yönetimin, düşman ve işbirlikçi ilan edip sürgün ettiği 150 muhalife verilen isimdi.
Tarihçi Kocabaşoğlu Peyam-ı sabah gazetesi başyazarı Ali Kemal'in ise İzmit'te linç edildiğini anlattı. Prof. Dr. Kocabaşoğlu sözlerini "Mütareke basını da sanki tek bir yapıymış gibi anlatılıyor ama öyle değil. 'Mütareke basını' derken hangi gazetelerin kast edildiğinin açıkça söylenmesi gerekir" diyerek noktaladı. (SP/TK)