Haberin Kürtçesi için tıklayın
Irak Başbakanı Haydar el İbadi bugün düzenlediği basın toplantısında, “Irak güçleri kendileri için belirlenen hedef doğrultusunda Musul’a doğru ilerliyor. Musul operasyonunun amacı kentte yaşayan vatandaşları kurtarmaktır” dedi.
Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin ortak çalıştığını dile getiren Ebadi, tüm zorluklar ve ekonomik krize rağmen, operasyon nedeniyle Musul’dan göç edeceklerin ihtiyaçları için de planlarının hazır olduğunu söyledi.
Peşmerge: Dokuz köy kurtarıldı
Peşmerge güçleri, dördüncü gününde olan Musul operasyonunda, bu sabahtan itibaren dokuz köyü daha İslam Devleti’nden (IŞİD) kurtardığını açıkladı.
Rûdaw’ın haberine göre, Peşmerge, Başika Cephesi’nde Harabe Delil, Büyük Tisharabe, Küçük Tisharabe ve Pirhelan köylerini IŞİD’den aldı. İmam Reza Türbesi de IŞİD’in çıkarıldığı bölgelerden.
Naveran cephesinde de Peşmerge Naveran, Kaym, Sımaki ve Barime köylerini IŞİD’den aldı.
Tılskof-Tılkef cephesinde de Marora köyü ele geçirildi.
Başika’ya bir kilometre uzaklıkta
Peşmerge, Başika kasabasına bir kilometre mesafede olduğunu, ele geçirdikleri köylere Irakl Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı çektiklerini açıkladı.
Rûdaw muhabiri Rence Cemal, IŞİD’in çok sayıda kayıp verdiğini, ancak çatışmaların sürmesi nedeniyle net bilgi edinilemediğini söyledi.
Koalisyona ait savaş uçakları da Tisharab köyü çevresini bombalıyor.
“Savaşla ilgili öngörüde bulunmak zor”
Rojnews’e konuşan Peşmerge 70’inci Birlikler Komutanı Cafer Şeyh Mustafa, peşmerge güçlerinin Hazır bölgesinde 200 kilometrekarelik bir alanı kontrol altına aldığını açıkladı.
Mustafa, “Musul savaşının nasıl gelişeceği konusunda öngörüde bulunmak çok zor. Çünkü Musul’da IŞİD’e karşı yürütülecek savaşın nasıl olacağı ve mevcut durumun nasıl gelişeceği belli değil” diye konuştu.
Karayılan: Kürtler birlik olmalıydı
Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan, PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Musul operasyonuyla ilgili değerlendirmesinde, “Biz Kürtler de böylesi hayati bir dönemde, birlik içinde olmalıydık” dedi.
“Musul operasyonu için Kürtler, gerek Irak yönetimi, diğer bölgesel güçler ve ABD ile görüşerek ortak tutum sahibi olabilirlerdi.
“Musul’un kurtarılmasından sonra oranın kim tarafından yönetileceği ve nasıl olacağı tartışılıyor. Eskiden Kürtler Musul’la anılıyorlardı. Kürt sorununa ‘Musul sorunu’ deniliyordu. Musul Kürtler için önemli bir merkez konumundaydı. Ama daha sonra demografisi değiştirildi.”
Paris’te Musul toplantısı
Fransa’nın başkenti Paris'te bugün gerçekleşecek toplantıda Musul operasyonu ve Musul’un demografik ve siyasi geleceği konuşulacak.
Toplantıya ABD, Suudi Arabistan, Katar, Fransa, Almanya başta olmak üzere 20’ye yakın ülke katılacak. Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın temsil edecek. (AS)
* Fotoğraf: Hamit Hüseyin - Naveren köyü, Musul / AA