Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında AKP’nin Meclis Başkanı adayının İsmail Kahraman olduğunu açıkladı.
Refah-Yol Hükümetinin Kültür Bakanı ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Eski Başkanı İsmail Kahraman aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) isminin de yaratıcısı olarak biliniyor.
2012’de Milliyet’te yer alan habere göre, Tayyip Erdoğan partinin kuruluş aşamasında Yeniden Atılım Partisi (YAP) ismini önerirken Kahraman AKP isminin daha doğru olacağını belirtiyor.
Kanlı Pazar
1946–1965 döneminde Kemalist, Sol-Kemalist düşüncelerin etkisinde bir yapı iken 12 Mart 1965’te Bursa’da gerçekleştirilen Genel Kongre’de milliyetçi-mukaddesatçı işbirliği sonucu milliyetçi Rasim Cinisli’nin başkan seçilmesiyle etkili bir anti-komünist odak haline gelen MTTB, 1965-68 döneminde başta yükselen devrimci gençlik hareketi olmak üzere toplumsal muhalefete karşı paramiliter bir güç olarak faaliyet yürüttü.
3 Mart 1968’de İstanbul’da komünizme karşı “1. Şahlanış Mitingi”ni düzenleyen MTTB, “2. Şahlanış Mitingi”ni 30 Mart 1968’de Ankara’da organize eder. 3 Ağustos 1968’de İstanbul-Beyazıt Meydanı’nda MTTB’nin düzenlediği, 25 milliyetçi kuruluşun katıldığı anti-komünist mitingde konuşan MTTB Genel Başkanı İsmail Kahraman, durum-vaziyeti özetler:“Komünizme zemin hazırlayanlara yeter ve dur deme zamanı gelip geçmektedir.” (bknz. “MTTB Ruhu”na Karşı “Gezi Ruhu”)
MTTB adını esas olarak “Kanlı Pazar” ile duyurdu.
16 Şubat 1969’da ABD emperyalizmine karşı Beyazıt’tan Taksim’e düzenlenen yürüyüş sırasında Taksim’de toplanan MTTB’liler ve Komünizmle Mücadele Derneği üyeleri, solculara düzenledikleri saldırıda iki kişinin ölümüne 100’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldular.
İsmail Kahraman, “Kanlı Pazar” döneminde MTTB’nin genel başkanıydı.
Kahraman kimdir?
İsmail Kahraman, 1940’ta Rize’de doğdu.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Talebe Cemiyeti Başkanlığı, MTTB Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı başkanlığı yaptı.
20. dönem Refah Partisi (RP), 21. dönem Fazilet Partisi’nden (FP) İstanbul Milletvekili seçildi.
54. hükümette Kültür Bakanlığı yaptı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Başkanlığı yaptı.
Meclis Başkanı nasıl seçiliyor?
İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (367) aranacak.
Bu oranlar sağlanamazsa üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.
AKP’nin Meclis’te 317 sandalyesi bulunuyor. (EKN)